Detalji Vučićevog obraćanja nakon monstruoznog čina u Beogradu: Dječak misli da je heroj i ne osjeća kajanje, vjerovatno je bio svjestan da ne može biti kažnjen

Nakon tragedije koja se dogodila u beogradskoj školi javnosti se sa više informacija obratio, vidno potresen, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Otkrio je da je motiv izopštenost iz društva te da dječak ne osjeća krivicu za ono što je počinio. Naglasio je da dolazi iz ugledne porodice.

Na samom početku obraćanja Vučić je kazao kako bi ovakav slučaj bilo teško spriječiti s obzirom na samu složenost događaja. Istaknuo je da je policija i to jutro obišla školu i radila svoj posao, ali da ovako nešto nije mogla naslutiti.

Prema njegovim riječima, dječak je trenutno smješten u posebnom dijelu klinike za neuropsihijatriju. U razgovoru sa njim su otkrili da dječak ne osjeća kajanje te da vjeruje kako je heroj, ali i da je vjerovatno znao pravne posljedice svog djela.

“Kada vidite po shemi koju je nacrtao dečak, vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama, oni imaju više života.

Vi vidite da kod njega nema kajanja i da ne razumije šta je učinio, vjeruje da je za dio njih sada postao heroj jer je bio maltretiran…

Znao je da neće odgovarati, nije decidno izrečeno, ali postoji mogućnost da je on toga bio svjestan”, kazao je Vučić – prenosi Klix.ba.

Predsjednik Srbije kaže da je dječak na čudan način objasnio svoj plan.

“Dečak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio.

On je htio da baci molotovljeve koktele kako bi spriječio ostale da uđu dok ne završi posao, međutim uplašio se pa je odustao kod bacanja prvog molotovljevog koktela”, rekao je.

Kao razlog ovog ponašanja, Vučić navodi to da je dječak bio izopšten iz društva.

Ističe kako je bio iz ugledne obitelji i imao odlične ocjene, ali da se nije uklapao s vršnjacima. Potvrdio je da su nedavno roditelji tražili premještaj u drugu smjenu, ali ne zbog vršnjačkog nasilja, nego zbog toga što je u tom drugom razredu imao tri drugara.

“Bio je najbolji učenik i svi su ga izbjegavali, tražio je premještaj u razred gdje je imao tri drugara i bilo mu je dobro. Ali ni u novom razredu ga nisu prihvatili pa je on po sopstvenom priznanju odlučio da počini monstruozni čin”, naveo je Vučić.

Govoreći o njegovim roditeljima, istaknuo je da je riječ o uglednoj porodici intelektualaca te da je njegov otac bio uzoran ljekar sa samo jednim saobraćajnim prekršajem u životu, ali je uhapšen zbog očigledno nepropisnog čuvanja oružja, uprkos tome što je imao dozvolu.

“Otac mu je počasni član streljane. Dječak je sa njim bio u streljani, gađao kružnu metu, radio s 9 mm i bio je dobar strijelac”, rekao je.

Ispričao je i da ovakav slučaj uvijek predstavlja opasnost od toga da će neko kopirati njegovo ponašanje i pokušati počiniti slično te je naveo primjer iz Vojvodine danas gdje je dječak zaprijetio da će uraditi isto, ali je sa njim odmah razgovarano.

Vučić je i predložio nekoliko mjera vlade koje se odnosi na kontrolu držanja oružja, dozvola i samog postupka dobijanja dozvole.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.