Direktne poruke analitičara iz Srbije: “Upozorenja zvaničnika SAD-a o Kosovu nisu shvaćena ozbiljno”

Posljednje Vijesti

Vanjskopolitički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da su događaji na sjeveru Kosova u proteklih mjesec dana doveli do ozbiljne militarizacije situacije na sjeveru Kosova.

Smatra da Josep Borell ne shvata šta se dešava.

“Očigledno je da ni Josep Borell ne shvata o čemu je riječ, a onda nemaju razloga ni lokalni igrači baš da tumače šta on misli kada kaže “jednostrane i nekoordinisane akcije”.

Upozorenja od prije 10 dana, zvaničnika SAD-a o demilitarizaciji nisu shvaćena ozbiljno, niti je išta rađeno. Mi vidimo da jedna policijska akcija, koja bi u nekim normalnim okolnostima, bila izvedena bez oružanog otpora i protesta, i izvedena je na drugim dijelovima Kosova – ne može da prođe na sjeveru.

Dakle, sjever Kosova i Srbi koji žive dovedeni su do jednog stanja da sve vide kao napad na sebe. Oni zahtjevaju da vojska Srbije uđe na Kosovo, da ih brani.

To jeste nerealno, ali to je svijest koja je njima stvorena, i iz Beograda i od vođa Srpske liste – da oni mogu biti autonomni u svom djelovanju, zaštićeni, pa čak i ako se bave krijumčarenjem, neplaćanjem struje i sličnim stvarima, a da Kosovo nema nikakvo pravo da policijski interveniše.”

Janjić smatra i da bi izbori trebali biti odloženi, i da bi se trebalo razgovarati o bezbjednosti, temi koja se godinama izbjegava.

“Sve u svemu ne valja. Ne može se to zaustaviti na način na koji to misle ljudi u Briselu, Beogradu i Prištini, i ja ne vidim kako se za dva dana mogu održati lokalni izbori na sjeveru Kosova.

Možda je bolje i odložiti izbori i povesti razgovor koji se izbjegava otkad traje briselski dijalog – to je razgovor o bezbednosti. Bez bezbednosnog paketa – bez jasno definisanih obaveza, saradnje obavještajnih službi, policijskih snaga, bezbednosnih vojnih snaga i NATO-a – nema mira na Kosovu, nema deeskalacije problema.

Došlo se do jedne tačke koja treba da bude upozorenje svima, jer je ona lako prenosiva i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. To moraju da shvate Borell i Lajčak – njihov posao nije da se igraju diplomatije, da stvaraju lažnu sliku, niti je posao Vučića da eskalira situaciju”, poručio je.

Leave your vote