Direktorica USAID-a otkriva: Kakvu pomoć BiH može očekivati od Amerike?

Direktorica USAID-a u BiH Nancy Eslick u opširnom intervjuu za Fokus.ba govorila je o novim planovima SAD-a koje implementira putem USAID-a, o budućoj pomoći i strateškoj orijentaciji.

Govoreći odnosima nakon imenovanja novog američkog predsjednika Josepha Bidena, Eslick je poručila: Čelnici BiH ne mogu sebi priuštiti stav “pričekajmo da vidimo” u vezi sa našom novom administracijom, moraju djelovati sada na pitanjima izborne reforme, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

USAID je objavio petogodišnju strategiju za rad u BiH. Možete li nam reći nešto o toj strategiji?

Eslick: Glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je unapređenje američkih interesa u BiH uspostavljanjem partnerskih odnosa sa građanima BiH u cilju izgradnje prosperitetne i demokratske države koja će biti tolerantna, sigurna i čvrsto ugrađena u euroatlantske institucije.

Prema novoj petogodišnjoj Strategiji za razvoj i saradnju sa BiH, USAID je postavio svoju misiju tako da pomogne građanima BiH da zahtijevaju odgovornost od vlasti, učestvuju u robusnoj, zakonitoj ekonomiji te vrednuju i promoviraju inkluzivno društvo.

Strategija sadrži strateški plan o tome kako i gdje ćemo pružati razvojnu pomoć BiH. USAID je vodio razgovore sa predstavnicima državnih agencija BiH, donatora, organizacija civilnog društva i mladih, kao i sa ostalim sudionicima u društvu, kako bi bolje razumio gdje leže razvojni izazovi u BiH.

Ti razgovori su, kao i podaci trećih strana iz USAID-ove Mape puta ka samodovoljnosti, osigurali informacije za našu strategiju te smjernice kako se suočiti sa tim izazovima.

Ova strategija nastavlja dosadašnje napore i postignuća koje je USAID ostvario u BiH tokom proteklih 25 godina u oblasti demokratije i uprave te ekonomskog rasta i razvoja. Završavamo sa projektima u sektoru poljoprivrede i obrazovanja — to su dva sektora gdje smo napravili pomak, ali smatramo da druge zemlje donatori mogu nastaviti djelovati na našim postignućima.

Kako bi se povećao uticaj projekata u onim oblastima u kojima USAID/BiH ima tehničku ekspertizu, smanjićemo broj projektata koje implementiramo u BiH.

Tokom narednih pet godina, USAID/BiH očekuje da će se civilno društvo preusmjeriti na izgradnju svoje baze i povećanje aktivnije uloge koju muškarci i žene, mladi i članovi marginaliziranih grupa imaju u svojim zajednicama te političkom životu.

Također ćemo fokusirati našu ekonomsku pomoć u oblastima poput turizma, odnosno tamo gdje postoji veliki potencijal ya sigurno povećanje ekonomskog rasta i moguće otvaranje novih radnih mjesta. Povećan pristup finansijskim sredstvima i nove aktivnosti za smanjenje korupcije, zaokružuju naš rad.

Konačan rezultat koji želimo postiči je BiH bliža standardima neophodnim za integraciju sa EU, smanjenja stopa odliva stanovništva i povećanje BDP-a. Takođe očekujemo da će poštivanje ljudskij prava biti glavni fokus vlasti u BiH, što će dovesti i do smanjenja trgovine ljudima.

Ukratko, Strategija je osmišljena da odgovori na izazove sa kojima se BiH suočava 2021. godine i nakon toga. Ti izazovi uključuju odlazak stanovništva, nedostatak povjerenja među zajednicama, korupciju i visoku nezaposlenost. To su sve pitanja koje stoje i na putu BiH ka integraciji sa Evropskom unijom.

Nakon imenovanja novog američkog predsjednika i nove administracije, šta možete reći o paketu pomoći za 2021. godinu koji američka vlada dodjeljuje Bosni i Hercegovini, a koji se implementira putem USAID-a?

Eslick: Svaki novi predsjednik sa sobom donosi nove ideje i perspective, i sigurna sam da će to biti slučaj i sa predsjednikom Bidenom koji je dužnost preuzeo u jednom od najizazovnijih perioda u istoriji našeg društva.

Tačno je i to da su Sjedinjene Države pokazale jasnu i dosljednu politiku prema BiH i regionu. Posvećeni smo miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini,što ima dugogodišnju dvostranačku podršku.

Politika američke Vlade i dalje je posvećena pružanju podrške narodu BiH u održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma; podržavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao jedinstvene države sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, ostalih i svih drugih građana; te pružanje podrške BiH na putu da postane punopravni član euroatlantske zajednice.

Čelnici BiH ne mogu sebi priuštiti stav “pričekajmo da vidimo” u vezi sa našom novom administracijom. Čelnici BiH moraju djelovati sada na pitanjima izborne reforme, vladavine prava i borbe protiv korupcije kao i prioritetima ekonomskih reformi.

To će predstaviti značajan napredak na putu ka EU te pokazati građanima da ovdje imaju budućnost. Posvećenost i uspjeh na tom planu je ono što će privući pozitivnu pažnju Vašingtona – BiH i njezini lideri su odgovorni za to.

Nedavno ste najavili dobre vijesti u vezi sa dodjelom dva miliona dolara za borbu protiv trgovine ljudima u BiH. No, vratimo se problemima u ovoj oblasti. BiH je i dalje rangirana na ovoj vrlo nepovoljnoj poziciji na listi State Departmenta koja se tiče ovog pitanja i prijeti joj pad na nivo tri, što bi dovelo do restrikcija u pružanju američke pomoći. Kakvi su izgledi da će se to dogoditi i čine li vlasti u BiH išta kako bi se promijenila situacija?

Eslick: Borba protiv trgovine ljudima jedan je od glavnih USAID-ovih prioriteta u BiH. Pomažemo vlastima u BiH da poduzmu konkretne mjere u borbi protiv trgovine ljudima. Ukoliko se to ne desi, posljedice po BiH će biti ogromne u pogotovo u pitanju buduće pomoći američke Vlade u BiH. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost ovoga.

Drago mi je da je BiH počela raditi na nekim zadacima neophodnim za poboljšanje svog statusa u oblasti trgovine ljudima, ali treba učiniti još mnogo toga kako bi se BiH izvukla iz zone opasnosti. Krajnji cilj je pomoći žrtvama trgovine ljudima i osigurati krivično gonjenje trgovaca ljudima.

Bosna i Hercegovina je već tri godine na nivou 2 liste praćenja u godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju u oblasti trgovine ljudima. Iako ovogodišnji izvještaj o trgovini ljudima još nije objavljen, BiH je postigla izvjestan napredak: prošle godine usvojena je Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima; lokalni koordinacioni timovi uspostavljeni su na svim nivoima; neki od njih su već pripremili akcione planove, a neki od tih planova su već usvojeni od strane lokalnih vlasti.

Finansiranje žrtava trgovine kombinirano je u okviru Ministarstva sigurnosti, pravni status pripadnika udarnih snaga BiH je riješen, a minimalni standardi za identifikaciju žrtava trgovine ljudima su uz našu pomoć pripremljeni i dostavljeni Ministarstvu sigurnosti i državnom koordinatoru za borbu protiv trgovine ljudima.

Baza podataka za žrtve trgovine ljudima razvijena je u okviru Ministarstvu sigurnosti i sada je operativna. No, nećemo sa sigurnošću znati kakav je status BiH dok u junu ne bude objavljen novi izvještaj. Ukoliko BiH padne na nivo 3, to će dovesti do restrikcija gotovo cjelokupne američke pomoći vlastima u BiH.

Fokus: Šta biste izdvojili kao najvažnije projekte na kojima USAID radi?

Eslick: Teško je izdvojiti jedan projekat, jer svi naši projekti vode do istog cilja – samoodrživa Bosna i Hercegovina. USAID trenutno finansira i implementira 37 projekata kako bi pomogao BiH da napreduje ka euroatlantskim integracijama.

Znači usklađena ekonomija, efikasne i transparentne državne institucije, snažno civilno društvo, multietničko, tolerantno društvo i zemlja bez trgovine ljudima . Američka vlada želi u BiH ono što zapravo žele i građani ove lijepe zemlje žele: sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Dozvolite mi da ovdje spomenem dva projekta koja je USAID nedavno pokrenuo, project Turizam i E-uprava. USAID-ov projektat Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini je petogodišnji projekat vrijedan 20 miliona dolara, koji će pripremit će ovu državu da postane destinacija putnika svjetske klase u postpandemijskoj eri.

Turizam će pomoći u jačanju ekonomije kroz poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje kvaliteta turističkih usluga, povećanje pristupa finansijskim sredstvima u poslovima povezanim sa turizmom te boljem plasiranju BiH na međunarodna turistička tržišta. USAID to radi u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom okoliša i turizma FBiH i Ministarstvom trgovine i turizma RS.

USAID-ov projekt E-uprava, petogodišnja aktivnost vrijedna 10,9 miliona dolara, će osigurati da se moderniziraju i pojednostave usluga koje pružaju organi uprave u BiH. Intervencije E-uprave imaju ekonomski i praktičan smisao.

Smanjiti će korupciju i omogućiti preusmjeravanje resursa iz rasipnih procesa u rastuća preduzeća i bolji životni standard.Usluge koje pružaju organi u BiH danas, obilježavaju dvosmislene procedure, beskrajne liste traženih dokumenata, višesatno čekanje u redu samo da bi se fizički potpisao papir, i što je najvažnije stalno se za takvo što traži „veza“, nešto poput tetke vašeg drugog rođaka koja vam može pomoći… Cilj USAID-ovog projekta E-uprava je rješavanje ovih problema koji decenijama predstavljaju prepreku građanima, preduzećima pa i vlastima u BiH.

Fokus

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.