Divna priča iz bh. dijaspore, ovo je zaista jedno veliko dostignuće: Bosanac Ferid Kevrić postao počasni magistar Univerziteta Derby

Na adresu portala BHDijaspora.net pristigla je divna priča iz bh. dijaspore, a javili su nam se iz BK UK Networka.

U nastavku njihovu poruku prenosimo u cijelosti.

“Želimo čestitati Feridu Kevriću na dodijeli prestižnog priznanja počasnog magistra Univerziteta (HonMUniv), kao priznanje za njegova izuzetna dostignuća u podršci izbjeglicama i azilantima u Derbiju.

Ovo je zaista jedno veliko dostignuće, biti priznat na takav način, biti dostojan i dobiti to od institucije kao što je Univerzitet Derby.

Ferid je čovjek izuzetne lične hrabrosti. Rođen je i školovao se u bivšoj Republici Jugoslaviji, a školovanje je završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Pridružio se jugoslovenskoj vojsci kao oficir, i služio kao major do 1992.

Na početku rata u Bosni, Ferid je osjećao da nema drugog izbora nego da tajno dezertira iz vojske. U maju 1992. izbjegao je atentat i otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo kao tražilac azila. Stigao je u Derby ne znajući ni jednu riječ engleskog.

Uz podršku svojih sunarodnika, osnovao je Bosansku zajednicu za pomoć narodu bivše Jugoslavije, pomažući svim ljudima bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost.

Pod Feridovim vodstvom, Centar je postao utočište za socijalnu podršku, umrežavanje i kućne i pravne savjete. Pružao je utjehu i mali djelić Bosne na engleskom tlu.

Sa najnovijim dolascima izbjeglica i azilanata u Derby, Ferid im je svima otvorio vrata Centra, pozdravljajući sve bez obzira na rasu, boju kože ili vjeroispovijest i ono što je ključno, dijelio je svoje iskustvo o dolasku u drugu zemlju.

Ferid je pomogao da Bosanskohercegovački Centar postane drugi dom onima koji su morali ostaviti prijatelje i porodicu, često bježeći od prijetnje mučenjem ili smrću.

Kao priznanje za njegova izuzetna dostignuća, Feridu je dodijeljena nagrada Počasni magistar Univerziteta na prezentaciji i ceremoniji dodjele nagrada Univerziteta Derby koja je održana 16. novembra 2022. godine u Derby Areni.

Izuzetno smo ponosni na Ferida i želimo da se zahvalimo Univerzitetu Derby što je prepoznao njegova dostignuća i altruistički rad u zajednici.

BH Asocijacija Derby”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.