Divna priča o mladim ljudima sa Balkana: Mladi iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije istražuju biodiverzitet Blagaja

Petodnevni znanstveno-istraživački kamp Blagaj koji će održavati od 25. do 29. travnja okupit će 30-ak studenata i studentica biologije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji će istraživati biljni i životinjski svijet tog područja poznatog po izvoru rijeke Bune. Kako je najavljeno, pod vodstvom iskusnih mentora, mladi iz triju država istraživat će biljni i životinjski svijet Blagaja.

Jedno od najvećih kraških vrela u Europi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Na ovom području se također nalaze još dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, i Zelena pećina, prahistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog vrela.

Znanstveno-istraživački kamp Blagaj je stoga fokusiran na proučavanje okolnog kraškog pejzaža koji obiluje specifičnim biljnim i životinjskim svijetom te zaslužuje ne samo posebnu pažnju već i zaštitu radi očuvanja njegove biološke raznolikosti.

Istraživanja će tako biti provedena kroz niz sekcija kao što su botanika, herpetologija, mikologija, hiropterologija, entomologija, ornitologija itd., koje će voditi renomirani mentori, eksperti i istraživači.

Većina studenata i studentica će prvi puta imati priliku upoznati metode istraživanja biodiverziteta kroz terensku edukaciju, što će im olakšati povezivanje teorije s praksom te ih potaknuti na dublje razumijevanje zaštite životne sredine.

Ovaj susret studenata i studentica iz tri države zasigurno doprinosi unapređenju regionalne saradnje, volonterizma i praktičnih vještina među mladima u zaštiti prirode na zapadnom Balkanu, ističu organizatori.

Navode i da realizacija ovakvih znanstveno-istraživačkih kampova pomaže u njihovom personalnom razvoju i priprema ih za buduće obrazovne i profesionalne izazove.

Nadalje, ovakve aktivnosti također doprinose i lokalnim zajednicama da bolje razumiju i efikasnije zaštite vlastite prirodne vrijednosti.

Ta zaštita može biti ključna za lokalni razvoj, u prvom redu u oblasti održivog turizma i povezanih djelatnosti, što u konačnici pruža više prilika za zapošljavanje mladih i njihov ostanak u lokalnim zajednicama.

Nažalost, iako je po biološkoj i pejzažnoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe i iako se obvezala zaštiti najmanje 17 posto svoje površine do 2020. godine, Bosna i Hercegovina s oko 3 posto ima najmanji postotak zaštićene teritorije ne samo u Europi već i u svjetskim razmjerima.

Ovaj zabrinjavajući podatak jasno ističe važnost znanstveno-istraživačkog rada kao i drugih aktivnosti kako bi se prirodna baština očuvala za buduće generacije.

Stoga će svi prikupljeni podaci o biodiverzitetu blagajskog krša poslužiti kao snažan zagovarački argument za proširenje zaštićenih područja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine, kaže se u najavi događaja.

Znanstveno-istraživački kamp Blagaj realizira Udruženje građana Fojničani iz Maglaja s partnerima, Omladinski klub Novi val Blagaj, crnogorsko društvo ekologa Podgorica, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” Novi Sad i Udruženje studenata biologije u BiH.

Podršku studentima i studenticama na terenu će pružiti i Sportsko penjački klub Blagaj a u istraživanju pećinskih objekata Sportsko naučno istraživačkog kluba Atom iz Zavidovića.

Inače, spomenuti kamp je jedna od aktivnosti projekta “Western Balkans Youth for Nature Protection” koji se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji financira Europska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Službeno otvaranje kampa planirano je u petak, 26. travnja, u 10 sati u Eko centru Blagaj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.