Divni prizori dolaze od bh. dijaspore u Velikoj Britaniji, odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, a mnogobrojna publika je članove Kulturno umjetničkog društva “Mladost Bosne” nesebično nagrađivala aplauzom

Bosanskohercegovačka zajednica u Birminghamu i njihovi prijatelji okupili su se u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu i zajedno obilježili Dan nezavisnosti naše domovine. Energija i atmosfera bila je izvanredna.

Program je počeo minutom šutnje u čast žrtvama razornog zemljotresa koji je nedavno pogodio Tursku i Siriju.

Nakon toga magistrica Amra Dautović, koordinator BH dopunske škole Birmingham, govorila je o značaju Dana nezavisnosti BiH, kao jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine – navode iz BH UK Networka.

Rezultati referenduma održanog 1. marta 1992. godine omogućili su međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku zavijorila se zastava naše domovine.

U nastavku manifestacije upriličen je prigodan kulturni program. Glavni akteri bili su učenici bh.dopunske škole Birmingham koji su se uz pomoć svojih nastavnika Azre Bašić, Emira Bolića, Alme Aganović, i Eldine Bolić potrudili da zabave prisutne i pokažu šta su pripremili za ovaj značajan dan.

Naravno, obilježavanje državnog praznika ne bi bio upotpunjen bez nastupa Kulturno umjetničkog društva “Mladost Bosne”.

Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom, jer muzika je ta koja najlakše i najbrže dopire do srca.

Posjetioci su imali priliku da uzivaju u izložbi „Čovjek na istoku“ Hadisa Medenčevića. Hadis je rođen u Derventi a od 1992 godine živi i radi u Pragu, Češka.

Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korištene kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

Manifestaciji je prisustvovao i dr Waqar Azmi OBE, osnivač i predsjednik fondacije Remebering Srebrenica. Dr Waqar je veliki prijatelj naše domovine.

Istakao je da je kao patron BH UK Networka ponosan na mnogobrojne uspjehe bh zajednice u Velikoj Britaniji.

Na kraju programa prisutnima se obratio dr. Anes Cerić, menadžera BH UK Networka.

“Ponosni smo da se državni praznici Bosne i Hercegovine obilježavaju širom Velike Britanije gdje su aktivna naša udruženja.

Večeras slavimo Dan nezavisnosti naše domovine u Bosanskoj kući u Birminghamu a za dvije sedmice ćemo to uraditi i u britanskom parlamentu.”

Dodijeljene su zahvalnice Dr. Waqar Azmiju OBE, predsjedniku organizacije Remembering Srebrenicakoji i patronu BH UK Networka za dogogodišnju podršku koju pruža našoj zajednici, Hadisu Medenčeviću umjetniku iz Češke i Amri Dautović, koordinatoru bh dopunske škole Birmingham.

Moderatori cjelokpunog programa bili su učenici Bh dopunske škole Emina Bolić i Harun Zlomužica.

Poruka svih prisutnih bh.građana iz Bosanske kuće je da moramo graditi bolju budućnost za nove generacije. Prošlost ne možemo zaboraviti, ali možemo naučiti iz nje, i ići putem zajedničke i ljepše budućnosti.

BH UK Network

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.