Divno! Sevdalinke se i u susjednoj Hrvatskoj pjevaju jasno, glasno i dušom: U Umagu je otvoren 19. Festival bošnjačke kulture u Istri

Na Trgu 1. svibnja u Umagu otvoren je 19. Festival bošnjačke kulture u Istri u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag. Ova tradicionalna manifestacija svake godine svoje otvorenje ima u drugom istarskom gradu, s ciljem da se što više građana upozna s bošnjačkom kulturom i običajima.

Na umaškom premijernom izdanju ovoljetnog festivala nastupio je Sevdah zbor Rosa koji djeluje pri Bošnjačkom kulturnom savezu Slovenije iz Ljubljane.

-Prije svega zahvalila bi Gradu Umagu i gradskoj ustanovi Festum na pomoći u organizaciji ovog projekta kao i brojnim sponzorima.

Ujedno pozdravljam i sve prisutne među kojima su gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić, te naše drage goste iz Ljubljane, Sevdah zbor Rosa, rekla je predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag Mersada Borić pozvavši gradonačelnika Bassanesea do otvori festival.

-Zahvalio bih svim ljudima dobre volje na ustrajnosti koji već devetnaesti put organiziraju ovaj festival kulture bošnjačkog naroda.

Kultura je dio osobnosti svakog čovjeka, dio izvornosti, dio autentičnosti u kojem čuvate sebe, svoje generacije i svoju budućnost, štitite svoju autentičnost.

Cijela Istarska županija, kao i Grad Umag sa zadovoljstvom ističe da je kod nas raznolikost bogatstvo. Kultura je najbolji način da to bogatstvo i sačuvamo, rekao je gradonačelnik Bassanese i tako otvorio 19. izdanje Festivala bošnjačke kulture u Istri – javlja Glas Istre.

Uslijedio je kulturno umjetnički dio programa Sevdah zbora Rosa koji je s pjesmom i recitacijama približio dio bošnjačke tradicije koji se nalazi u sevdalinkama, pjesmama koje se pjevaju glasom i dušom.

-Sevdah zbor Rosa ima 27 članica, različitih starosti, profesija, narodnosti, koje povezuje prije svega ljubav prema muzici, posebno sevdahu i sevdalinki. Naš umjetnički vođa je Saša Čano, prvak Ljubljanske opere, rekla je u najavi nastupa članica zbora iz Ljubljane.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje već 29 godina, a sada već 19. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri čija završnica se već tradicionalno održava krajem godine u Puli.

Povezivanje

Koliko je svrha i cilj Festivala očuvanje i promocija bosanskohercegovačke kulture, običaja i tradicije, toliko je i povezivanje i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, a daje i mali doprinos turističkoj ponudi gradova ili općina.

Osim toga cilj i želja manifestacije je i povezivanje sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.