Dobre novosti sa aerodroma u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu, evo svih detalja na jednom mjestu

Brojne dobre novosti za putnike i mnogbrojnu bh. dijasporu pristigle su posljednjih dana sa aerodroma u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu. Uvode se nove linije, stižu i kompanije. Direktori najavljuju ozbiljne promjene. U nastavku vam donosimo sve detalje.

Novosti iz Banja Luke

Avioprevoznik “Ryanair” će u svoju mrežu letova sljedeće godine dodati nove linije iz Banjaluke i Zadra. Kako piše portal “EX-YU Aviation“, Ryanair će od 1. aprila sljedeće godine iz Banjaluke uvesti novu dvonedjeljnu liniju do Baden Badena.

Tako će dopuniti svoje letove iz Šarloa, Geteborga, Memingena, Stokholma i Beča do drugog po veličini grada u BiH.

Sveukupno, “Ryanair” će smanjiti broj letova u Banja Luci za 10,9 posto u 2024. godini u odnosu na ovogodišnju ljetnu sezonu, za ukupno 1.080 letova.

Za razliku od ljetne sezone 2023. ova avio-kompanija nije podnijela planove za održavanje letova ni iz Berlina ni iz Nirnberga do Banja Luke, kao što je bio slučaj ovog ljeta.

Ovo ukazuje na to da letovi vjerovatno neće biti obnovljeni, ali promjene su i dalje moguće.

U svojoj sezonskoj bazi na hrvatskoj obali, “Ryanair” planira uvesti Barselonu, Kopenhagen, Kork, Košice i Kaunas u svoju mrežu.

Istovremeno, avioprevoznik tek treba da zakaže letove iz Zadra za Han, Torino, Rim Fiumicino, Vaxjo i Varšavu Modlin.

Oni su bili operativni tokom ljetne sezone 2023. pa možda ipak nađu svoje mjesto u njegovom zadarskom rasporedu.

Sveukupno, “Ryanair” će povećati broj letova u Zadru za 33,3 posto u 2024. u odnosu na ovogodišnju ljetnu sezonu, za ukupno 8.249 letova (uključujući i odlazne i dolazne.

Novosti iz Sarajeva

Šta će za bosanskohercegovački turizam značiti dolazak avioprevoznika Ryanair i Wizz Air, te otvaranje novih linija za Italiju, Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku, Belgiju, Tursku i druge zemlje na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu?

Da li će se građani uskoro ponovno moći obradovati sličnim vijestima – odnosno dodatnim novim linijama iz glavnog grada BiH? Na ova pitanja su odgovarali Vedrana Vikić – Musić, direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i Haris Fazlagić, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Ovo je proces koji je pokrenut i mislim da više nema stajanja.

Kada dođe deset ili petnaest novih direktnih linija kojima se nadam na proljeće – to će biti krug koji više niko neće smjeti opstruisati, niti zaustavljati” – ovako novi zamah na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu opisuje direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić.

Podsjetimo, nedavno je zatvoren Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem razvoja turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

Komisija za stručnu ocjenu je nakon razmatranja zaprimljenih prijava zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava, te je jednoglasno konstatovala da su kompanije RYANAIR DAC, SUNEXPRESS AIRLINES i WIZZ AIR HUNGARY LTD dostavili urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom.

U razgovoru za N1, Fazlagić i Vikić-Musić poručuju kako će se raditi o novitetu koji će biti ne samo generator pozitivnih ekonomskih promjena, nego i podsticaj za turizam u BiH koji će trajati svih 12 mjeseci.

Kako je Sarajevo uspjelo privući nove aviokompanije?

Oboje pojašnjavaju kako je iza uspjeha dug i mukotrpan proces.

On je osim saradnje različitih nivoa vlasti, podrazumijevao i lobiranje, te promovisanje ljepota i potencijala Bosne i Hercegovine.

“Oni traže da im kreirate odlične komercijalne uslove, što je Aerodrom u Sarajevu i učinio.

Uveli smo potpuno nove poticaje, za koje odgovorno tvrdim da su najatraktivniji u regionu, a i šire.

Gledali smo dugo u druge, a sada drugi gledaju kako mi to dobro radimo”, poručila je Vikić – Musić.

Pored toga, kompanije su obraćale pažnju i na potencijal zemlje, pa je u dugotrajno lobiranje bilo nužno uključena i promocija Bosne i Hercegovine u nekoliko različitih pravaca.

A šta će to značiti za građane – po kojim cijenama će moći do pojedinih evropskih metropola?

Osim o većem broju turista, uskoro ćemo moći pričati i o većem broju turističkih destinacija koje su bh. građanima postale lakše dostupne.

“Ryanair je na konferenciji zvanično obavijestio javnost da je startala prodaja.

Do te konferencije, odnosno do 30. novembra trajale su i promotivne cijene, do 29.99 eura.

Sada, cijene zavise od perioda i destinacije. U prosjeku, putnici će moći kupiti karte po cijenama od 35 eura pa do 50 eura.

Mislim da su to jako atraktivni uslovi”, navela je Vikić – Musić.

Pored toga, sagovornici N1 su poručili kako će do kraja decembra ili januara, javnost u BiH obradovati sa informacijom o još pet novih strateških destinacija koje će im uskoro biti dostupne iz Sarajeva.

One bi, prema trenutnim pretpostavkama, trebale startati od ljetnog reda letenja – odnosno marta.

Novosti iz Tuzle

Grčka aviokompanija Lumiwings 18. decembra počinje letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na pet evropskih destinacija, a u pripremi je i linija za Istanbul, istaknuto je na svečanosti uprličenoj na MAT-u. Direktni letovi iz Tuzle bit će uspostavljeni prema švedskim gradovima Stockholm i Halmstad, nizozemskom Maastrichtu, njemačkom Saarbruckenu i danskom gradu Esbjerg.

Direktor MAT-a Dževad Halilčević izjavio je da se popisivanjem sporazuma između MAT-a i Lumiwingsa uspostavlja baza Lumiwingsa na tuzlanskom aerodromu čime dolaze u poziciju da vrate značajan broj aviolinija ukinutih u septembru.

–Dakle, već od 18. decembra ove godine ponovo će biti uspostavljene linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Njemačku.

Ukoliko odziv putnika bude dobar, već u januaru ćemo najaviti nove destinacije – rekao je Halilčević.

Odgovorni menadžer aviokompanije Lumiwings Dimitrios Kremiotis potvrdio je da je za početak planirana uspostava letova prema pet destinacija u Evropi, kao i skori početak letova prema Turskoj.

–Naša očekivanja su da će uspostavljene letove putnici dobro prihvatiti te da će ponuđeni letovi posebno pobuditi poslovni interes dijaspore.

Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po povoljnijim cijenama, od danas nudimo avionske karte po cijenama već od 75 eura za letove od 18. decembra – naveo je Kremiotis.

Ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije.

Putnike iz Tuzle prevozit će Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

Premijer TK Irfan Halilagić naglasio je značaj uspostave ove saradnje, novih aviolinija, te daljeg razvoja tuzlanskog aerodroma.

–Ponudili smo subvenciju, a to smo uradili zbog putnika, zbog naše dijaspore, a onda zbog pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizma.

U tom kontekstu 2,5 miliona KM subvencije nije veliki iznos, uzimajući u obzir šta dobijamo s pola miliona putnika.

Predstoji sezona praznika, godišnjih odmora i ovo je možda prilika da pozovemo našu dijasporu da ovaj zamah zajedno napravimo i iskoristimo činjenicu da od 18. decembra imamo značajan broj obnovljenih linija – naveo je Halilagić za Fenu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.