Dobre vijesti za bh. dijasporu: BHDCA izdala dozvolu, iz Tuzle se uspostavljaju letovi za Nizozemsku i Tursku

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj avikompaniji Air Montenegro za uspostavu linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Nizozemskoj i Turskoj. Kako saznaje Klix.ba, prvi letovi se očekuju krajem novembra ove godine. Naime, kako je za Klix.ba potvrdio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, izdala je danas avio-operatoru “ToMontenegro” iz Crne Gore odobrenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemske, odnosno BiH i Turske.

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa aerodroma u Tuzli i Mastrihtu, a između BiH i Turske sa aerodroma u Tuzli i Istanbulu.

“Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH se Aerodrom Tuzla obratio u petak, 6. oktobra 2023. godine sa molbom za dezignaciju operatora ‘ToMontenegro’ za obavljanje operacija sa ovog aerodorma ka nekoliko zemalja EU.

BHDCA je u ponedjeljak 9. oktobra 2023. uputila službeni zahtjev zrakoplovnim vlastima država EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija),

u koje je operator ‘ToMontenegro’ namjeravala da obavlja operacije iz BiH, sa upitom da li bi te države prihvatile dezignaciju koju bi BHDCA izdala operatoru ‘ToMontenegro'”, naveli su iz BHDCA.

BHDCA je, do sada, a pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora – Nizozemske i Turske na osnovu kojih su i izdata odobrenja BHDCA.

“Negativan odgovor do sada je stigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka od Luksemburga”, dodali su iz BHDCA.

Aviokompanija Air Montenegro i Međunarodni aerodrom Tuzla još prije mjesec dana su postigli dogovor vezano za uspostavu aviolinija ka nekoliko destinacija, od kojih se posebno ističe ona ka Turskoj.

No, tek sada su se stvorili uslovi da se to ozvaniči, a kako je potvrđeno, uspostava letova se očekuje krajem novembra ove godine. Također, krajem novembra se očekuje i uspostava letova prema Nizozemskoj.

Plan Air Montenegra je da na tuzlanskom aerodromu stacionira jedan bazni avion.

Načelni dogovor je obavljanje operacija ka deset destinacija.

Letjeli bi 20 puta sedmično, ukoliko u konačnici sve dozvole budu ishodovane.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.