DOBRODOŠLICU MU POŽELIO LIČNO PREDSJEDNIK STRANKE Akademik Suad Kurtčehajić pristupio Stranci demokratske partije u BiH

Suad Kurtćehajić je novi član SDP BiH objavila je danas ova partija.

– U prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine prof. dr akademik Suad Kurtćehajić je potpisivanjem pristupnice zvanično postao novi član SDP BiH, navode iz SDP i dodaju:

– Dobrodošlicu u veliku porodicu SDP BiH akademiku Kurtćehajiću su poželjeli predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić i predsjednik Kantonalne organizacije SDP Sarajevo Adnan Šteta.

Akademik prof. dr. Kurtćehajić Suad rođen je 28. 08. 1962. godine u Bijelom Polju (Crna Gora). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rogatici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Završio je sudski pripravnički staž u trajanju od dvije godine u Osnovnom sudu II u Sarajevu.

Početkom 1996. godine u svojstvu asistenta izabran je na predmetima Osnovi prava i Pravo odbrane i sigurnosti, a povjeren mu je predmet Politički sistem Bosne i Hercegovine.

U periodu 1996-2000. godine bio je angažiran u svojstvu asistenta na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu na predmetima Teorija države i prava i Državno-pravni razvitak Bosne i Hercegovine.

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u martu 2001. godine odbranio je magistarski rad pod naslovom „Ostvarivanje državnosti Bosne i Hercegovine u jugoslovenskoj federaciji“, nakon čega je u istoj godini izabran za višeg asistenta na predmete Osnovi prava i Politički sistem BiH.

Godine 2006. na Pravnom fakultetu u Bihaću odbranio je doktorsku disertaciju pod naslovom „Državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine kroz pravnu i političku percepciju Dejtonskog sporazuma“ pod mentorskim vođstvom akademika prof. dr. Omera Ibrahimagića.
Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici 2006. godine izabran je u zvanje docenta na Katedri za državno i međunarodno javno pravo.

Godine 2007. izabran je za docenta na predmetu Osnovi prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu a povjereni su mu predmeti Politički sistem BiH, Osnove upravnog prava te Radno i socijalno pravo. Od 2012/13 određen je za jednog od nastavnika na predmetu Savremeni politički sistemi na master studiju politologije.

U 2012. godini izabran je u zvanje vanrednog profesora na predmetima Politički sistem BiH i Osnovi prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu a 2013 godine povjeren mu je predmet Teorija države.

U 2017 godini Suad Kurtćehajić izabran je za redovnog profesora na naučnoj oblasti politologije ( predmeti: Politički sistem BiH, Osnovi prava, Teorija države)

Na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu početkom 2012/13 bio je angažovan na predmetu „Državno i društveno uređenje”.

Na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu u poslednjih deset godina angažovan je na predmetu Politički sistemi BiH.

Na skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti ( BANU) 20. maja 2017. godine izabran je za dopisnog člana ove institucije. Ostavku na članstvo podnio je u julu 2021.godine.

Objavljene su sljedeće knjige prof.dr. Suada Kurtćehajića:

„Politički sistem Bosne i Hercegovine 2”u koautorstvu sa prof.dr.Omerom Ibrahimagićem (2002)

„Politički sistem Bosne i Hercegovine 3” također u koautorstvu sa prof.dr. Omerom Ibrahimagićem (2007)

„Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine”.(2017)

„Pravno-politička promišljanja o Bosni”.(2017).

Suad Kurtćehajić je autor preko trideset pet naučnih i stručnih radova koji su objavljeni u naučnim i stručnim časopisima, i učesnik više međunarodnih konferencija, naučnih skupova i seminara na kojima se pojavljivao sa pisanim prilozima te kao aktivan učesnik u raspravama. Na promocijama naučnih knjiga desetak puta se pojavljivao u svojstvu jednog od promotora.

U dosadašnjem radu prof.dr. Suad Kurtćehajić proizveo je kao mentor preko deset magistara nauka i dva doktora nauka.

Suad Kurtćehajić je bio Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu koji je održao oko sedamdeset Javnih tribina i press konferencija, i na kojima je bezbroj puta Suad Kurtćehajić bio uvodničar ili moderator.

Nebrojeno puta se pojavljivao na TV i radio emisijama gdje je iznosio mišljenje o brojnim političko-pravnim pitanjima. Mnoge od tih emisija su postavljene na youtube a neke imaju posjećenost od nekoliko stotina hiljada pregleda.

U prethodnim godinama posebno je bio prisutan medijski angažman prof.dr. Suada Kurtćehajića kao nosioca Akademske inicijatiive za povrat Sutorine na rasvjetljavanju istine o Sutorini kao drugom bosanskohercegovačkom izlazu na more.

Predsjednik je i Akademske inicijative za promjene Ustava Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj skupštini Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban”održane 28. februara 2021. godine akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić izabran je za Predsjednika akademije.

Suad Kurtćehajić se skoro trideset godina bavi Jogom i tehnikom Transcedentalne meditacije koja je sa preko sedamstotina naučnih radova dosada napravljenih u svijetu pokazala da praktikanti ove tehnike duboke relaksacije postižu napredak u svim sferama života i razvijaju puni potencijal uma uz velike koristi po zdravlje, osjećaj sreće, zadovoljstva i ispunjenosti u životu.

Univerzitet u Ajovi u USA je ovu tehniku primijenio na svo svoje osoblje uključujući studente i univerzitetske profesore a rezultati učinka ove tehnike na osobni razvoj su fascinantni.

Suad Kurtćehajić je ljubitelj šaha i u šahu je ostvario značajne učinke i bio je učesnik najjače državne (Premijer) lige gdje je više putta nastupao za ekipu ŠK Goražde. Trenutno igra za najstariji Šahovski klub Sarajevo (osnovan 1904 godine) čiji je i član Predsjedništva. Početkom novembra 2021.godine osvojio je sa Šahovskim klubom Sarajevo čiji je bio kapiten Prvo mjesto u Prvoj A ligi FBiH. Pobjednik je na dva memorijalna turnira „Nijaz Duraković” u pojedinačnoj konkurenciji kulturnih i javnih radnika Bosne i Hercegovine u šahu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.