Dodik kod Hadžifejzovića ponudio dvije milijarde KM za “razdruženje”, ali postoji ogroman problem: Zašto je ta priča besmislena

Kao više puta do sada Milorad Dodik je danas gostujući na Face televiziji iznova ponavljao priču o navodnom, kako kaže razdruživanju sa entitetom Federacija BiH. Iako je ubacio jedan novi momenat, priča o “razdruženju” je besmislena. Zna čelnik politike entiteta RS da takve izjave izazivaju pažnju javnosti, jer on takvim prijetnjama postaje predmet razgovora, djeluje opasan i nerješiv problem u državi i time pokušava ojačati svoju poziciju.

“Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo od Bosne i Hercegovine. Mi nemamo bilo kakav plan secesije. Plan je ako svi naši napori ne uspostave korektan sistem odnosa – da se razdružimo sa Federacijom BiH. Podvala je priča o secesiji”, rekao je Dodik.

Potom je u već ustaljenu priču večeras unio jedan novi detalj.

“Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare teritorijalno predamo vama”, rekao je Dodik.

Uz besmislenu priču o obeštećenju, Dodik u javni prostor ubacuje terminologiju koja u stvarnosti ne drži vodu. Naime termin razdruživanje iako djeluje sasvim običan, u stvarnosti je planski osmišljen.

Jer ukoliko neko upotrijebi taj izraz, dakle termin razdruživanje, indirektno prihvata da je nekada postojalo neko udruživanje.

To je osnova secesionisstičke priče Milorada Dodika, a to je da je BiH prema njegovim neutemeljenim tvrdnjama nastala udruživanjem dva entiteta u Dejtonu.

Jer takav narativ mu lakše služi za nametanje retorike o secesiji, čime zabavlja javnost prije svega u entitetu RS.

Prvi član Ustava BiH govori o kontinuitetu države.

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama” navedeno je na početku Ustava BiH.

Ipak Dodik i njegova politika u prvi plan ističu rečenicu iz Ustava koja kaže da se BiH u administrativnom smislu sastoji od dva entiteta.

No Dodik zanemaruje pojam kontinuiteta države.

ČITAJTE I OVO: GROTLO UŽASA Milorad Dodik šokirao kod Hadžifejzovića!

Stoga je sva priča o bilo kakvom razdruživanju, o kojekakvom plaćanju milijardi za odštetu, spominjanje Potočara u real političkom smislu prazna i besmislena te služi samo za podgrijavanje političke atmosfere – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.