Dodik nakon razgovora sa Vučićem: Misle da je baš sad trenutak da nastave dalje kako bi “satrali” RS

Vučićev zahtjev za povratak u procese na nivou BIH je racionalan i realan zahtjev, a o njemu će se razgovarati odmah pri povratku u Banjaluku, ocjena je člana Predsjedništva Milorada Dodika, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije u Beogradu.

“Predsjednik Vučić nas je zamolio da se mi uključimo u procese, kako ne bi ostalo prazno mjesto za stolom iza nas, ne traži da mi išta odlučujemo, što mislimo da ne treba, već da budemo unutra, što je jedan racionalan i realan zahtjev”, rekao je Dodik u izjavi za RTRS, a nakon sastanka, dodajući da su predstavnici Srba i do sada bili u razgovorima.

Dodik je dodao da će pri povratku u Banjaluku sjesti i razgovarati o detaljima razgovora, koji je, kako kaže, za njih važan. Član Predsjedništva je izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije na kako navodi poznavanju, i ostrajnosti da se očuva dejtonski okvir.

“Misle da je baš sad trenutak da nastave dalje kako bi satrali RS”

Član Predsjedništva se osvrnuo i na druge teme, koje opterećuju bh javnost i odnose u državi.

“Muslimani (Vrijeme je Dodik, između ostalog odgovara i za ovako zvanje u javnom nastupu), misle da je ovo baš sad trenutak da nastave dalje kako bi nešto dodatno satrali RS, umjesto da su pokazali spremnost da sa nama sarađuju, da poštuju ustav, oni su pokazali spremnost da to ne poštuju”, kaže Dodik, te dodaje da su računali na podršku ogromnog dijela međunarodne zajednice.

Komentarisao je i reakcije koje su stigle na proslavu 9. januara, kojeg je ranije Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Te rekao da tu nema ništa sporno, te da su na ulicama bili policajci koji su svaki dan na tim istim ulicama.

“Nemate reakciju međunarodne zajednice na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju Zelenih beretki, one demonstracije koje smo vidjeli u Bužimu, privrženost ekstremnoj islamskoj politici…”, rekao je Dodik.

Poziv predsjednika Srbije na vraćanje u Institucije BiH uslijedio je nakon višemjesečnog svojevrsnog bojkota, Institucija BiH, od strane predstavnika iz RS. Ali i nakon sankcija koje je prema, prije svega Miloradu Dodiku, uveo SAD.

Leave your vote

-10 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.