Dodik nakon sastanka s Vučićem: “Upoznao sam ga o pritiscima, jer nemam objašnjenje osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci”

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, istakao je da saradnja RS i Srbije nikad nije bila bolja, ali i poručio kako “nema namjeru da mijenja osnovne elemente svoje politike”.

Naveo je kako “Mnogi pokušavaju da ugroze RS” te da je “Vučića upoznao o tome”.

“Upoznao sam ga o pritiscima koji idu prema RS i njenom rukovodstvu i da je to interanacionalizovano sada i sankcijama. Nemam objašnjenje osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci. U tom pogledu, to je neka nova pojava”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da sve to šalje određene poruke.

“Ništa nije neočekivano i nepoznato, nastavljam da se bavim politikom. Obavljam svije poslove i nemam namjeru da mijenjam osnovne elemente svoje politike. Mislim da je i Vučić razumio da mi je naprosto neprihatljiva neistina kada bilo ko, pa i taj njemački diplomata koji i nije visoki predstavnik, kaže da ne želi da naškodi RS, a oduzima njenu imovinu”, rekao je Dodik.

Jučer je imao i kontradiktornu poruku gdje kazao kako PIC ne postoji, ali da će, ako ga Rusija bude pitala za mišljenje, savjetovati da ostanu u PIC-u kako bi se čulo i suprotno mišljenje.

Podsjetimo, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem maja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 02. augusta prošle godine.

Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za šta nisu dobili niti jedan glas.

Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”.

Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti za N1 je izjavio da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.