Dodik otkrio detalje sastanka u Istočnom Sarajevu: “Bošnjačka strana” ima problem da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banja Luci

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je, nakon današnjeg koalicionog sastanka u Istočnom Sarajevu, da “što se tiče rezolucije o suverenitetu BiH koju smo mi predložili, partneri iz Federacije BiH nisu bili spremni da to podrže, osim HDZ-a”. Dodik je otkrio da prijedlog SNSD-a koji se tiče državnog Ustavnog suda tretira izbor sudija na način da bi se strane sudije zamijenile sa trojicom domaćih koji bi se birali u Parlamentu BiH.

“Treba izgradit zakon kao bi se zamijenilo učešće stranih sudija tako što se biraju kao i do sada dva iz RS-a, četiri iz FBiH, a ova tri, koja ne bi bili stranci, birala bi Parlamentarna skupština.

Mislim da je to dovoljno kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče (ovaj prijedlog). Vjerujem da ovo nije nova konstrukcija i da će biti prihvaćeno”, naveo je Dodik.

Također…

“Razgovarali smo o projektima koji već duže vrijeme stoje.

Bespotrebno je zaustavljena Istočna i Južna gasne konekcije, Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje. Ti projekti trebaju ići dalje”, poručio je lider SNSD-a.

Dodik tvrdi da “bošnjačka strana” ima problem da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjaluci.

Zakon o sudu i zakon o sprečavanju pranja novca trebali bi biti finalizovani do kraja sedmice, dodao je Dodik, a do kraja ovog mjeseca i upućeni u proceduru kako to predviđa Paralamentarna skupština BiH.

Dodik je rekao da je fokus današnjeg sastanka sa partnerima u vlasti na nivou BiH bio na obezbjeđivanju preduslova za ono što predstoji vezano za EU.

“Da pokušamo da obezbijedimo neko kretanje koje bi trebalo da bude kredibilno, da se pomogne i Evropskoj komisiji u tom pogledu“, rekao je lider SNSD-a.

Na kraju je kazao kako se može reći “da smo neka pitanja relaksirali i otvorili”.

Čović: Izvrsna atmosfera

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka kazao je da je atmosfera bila izvrsna.

“Definirali smo da moramo ubrzano raditi u Vijeću ministara da bi dobili šansu. Imat ćemo oko svih zakona ubrzanu dinamiku donošenja zakona. Vrata EU smo današnjim sastankom širom otvorili.

Jedna bitna stvar je da smo kazali da niko od nas ne smije kočiti nikakav ekonomski projekat na teritoriju cijele BiH”, kazao je Čović i dodao da će se novi sastanak održati za 15 dana – prenosi N1.

Nikšić: Da atmosfera ostane ovakva

Novinarima se obratio i predsjednik SDP-a koji je odao priznanje svim učesnicima sastanka jer su spremni na kompromise.

“Jako je važno da atmosfera ostane ovakva. Imat ćemo još jedan sastanak prije zasjedanja Parlamenta kako bi svi zakoni bili usvojeni. Očekujemo od EU da oni održe svoju riječ i da otvorimo pregovore sa EU.

Dotakli smo jako puno stvari koje bi trebale da odblokiraju procese u BiH i doprinesu boljem standardu građana”, kazao je Nikšić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.