Dodik u banjalučkoj kasarni “Kozara”: Hoću javno da kažem da Nijemci na ovim prostorima ne asociraju na dobra vremena

Danas je u banjalučkoj kasarni “Kozara” počela centralna svečanost povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske RS-a. Tom prilikom, prisutnima se obratio i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Obilježavanju godišnjice Vojske RS-a pored Dodika prisustvuju i predsjednica bh. eniteta Republika Srpska Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, delegacija Narodne skupštine RS-a te zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

“Jedan od važnijih datuma u našoj historiji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske.

Zato ne smijemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske”, rekao je Dodik, navodeći da je i 9. januar, uz 12. maj najznačajniji datum u historiji Republike Srpske.

Svečanosti su prisustvovali i pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH kao i predstavnici Boračke organizacije RS-a.

Dodiku je svečani raport ovom prilikom predao komandant Trećeg pješadijskog puka, Milorad Krajšumović a član Predsjedništva BiH govorio je o potrebi srpskog naroda da se “prije 30 godina odbrani kako bi današnjim generacijama podarila Republiku Srpsku” nakon čega se osvrnuo na članstvo BiH u NATO savezu.

Ponovio je zahtjev za neutralnost u ocjenama rata u Ukrajini.

“Mi moramo ostati neutralni u ovom procesima. RS ne može da prihvati članstvo u NATO-u zato što se on uključio u oružani sukob na strani naših neprijatelja.

Naša odluka je vojna neutralnost. Sada ovi događaji na globalnom planu govore o toj našoj odluci ispravan. Neutralni smo. Neutralni vojno.

Sarađivali smo i treba da sarađujemo sa vojnom misijom Althea. Ona je ostvarila na ovim podnebljima važne rezultate i treba da bude proširena i treba da ostane na ovim prostorima”, kazao je Dodik.

Sramotne poruke

Istakao je kako ne smatra da u misiji Althea ne trebaju biti njemački vojnici.

“Hoću javno da kažem da Nijemci na ovim prostorima ne asociraju na dobra vremena i povoljan položaj za naš narod.

Ne želim da izvlačim paralele, ali ona Althea prije svojih misija izlazaka i uznemiravanja našeg naroda ovdje, može da ostane raditi. Ona koja će paradirati našim ulicama nije Althea koju mi želimo”

Dalje je govorio o Vojsci RS-a kao o “narodnoj i oslobodilačkoj” vojnoj snazi koja je nastala kao odgovor na tadašnje prilike.

“Dakle želim svima kojima je do vojske Republike Srpske da kažem da je ona časna, poštena, da je ona vojska naroda, da je slobodna, odbrambena i otadžbinska vojska i da će takva ostati.

Kao i svi pripadnici 3. pješadijskog puka OS BiH”, kazao je Dodik.

Današnjem obilježavanju su prisustvovali i učenici banjalučkih osnovnih škola, a Dodik je ponovio kako je RS trajna kategorija te dodao da je on protiv ukidanja entiteta i za poštivanje “izvornog Dejtona” u kojemu je navedeno i da entiteti imaju svoju vojsku.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.