Dodik: Ukazivali su Hrvati, velika je akcija bila, kad Bakir kaže da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60% patriotskih probosanskih – to je udar na Dejton”

Vladajuća koalicija u RS, SNSD, US, SP, NDP, NPS, DEMOS, zaključila je da nema problem sa održavanjem izbora koji su danas raspisani.

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je ipak da je CIK podređen određenim interesima “muslimana u Sarajevu” (kako Dodik naziva Bošnjake iako su ustavna kategorija) i međunarodne zajednice.

“Sud BiH će biti pokriće za nezakonite odluke, poput one o CIK-u. Kad imate izjavu Bakira Izetbegovića da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta će činiti 60% patriotskih probosanskih, kako on kaže snaga, to je direktan udar na Dejtonski sporazum” – kaže Dodik.

RS treba da jednog dana ovlada izbornim procesom, da izbore u RS provodi Republička, a ne Centralna izborna komisija, naglasio je Dodik.

“Za nivo BiH ćemo vidjeti da napravimo zajedničke nastupe, zbog rasipanja glasova. Važne odluke će biti donesene u srijedu”, dodaje Dodik.

Širenje

Darko Banjac iz NPS-a je rekao da će koalicija donijeti zajedničke odluke o zajedničkom nastupu na izborima.

“Svi smo zainteresovani da izboru budu 2.10. Svi problemi nastaju ili će nastati van ove koalicije”, kaže lider NDP Dragan Čavić koji je također kritikovao CIK da je izašao iz okvira nadležnosti jer se bavi izbornim zakonom.

Milorad Dodik smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritikovao preglasavanje Hrvata.

Hoće li obezbijediti novac za izbore, hoće li HNS u reorganizaciju BiH, šta to znači, da li treći entitet, Dodik odgovara:

“BiH nema budžet, nije mogla ni da planira sredstva, da li će se naći neke vanredne stavke vidjećemo. Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u FBiH.

Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član.

S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, moraćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija, RS je nedjeljiva”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.