Đonlagić o potezu Dodika da odgodi donošenje zakona iz oblasti odbrane i poreza: Najave Njemačke i ostalih članica EU dale određene efekte

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH komentirajući za Federalni radio odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prolongiranju donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS-a kojim se nadležnosti iz oblasti odbrane i poreza vraćaju s države na ovaj entitet istakao je da je evidentno da su međunarodne sankcije kratkoročno urodile plodom, ali dugoročno je na sceni neizvjesnost.

“To ne znači da je on u političkom smislu ideološki promijenio svoj kurs i da je promijenio svoju političku agendu i svoje strateške ciljeve.

Cijenim da u nekom dugoročnom periodu on ne odustaje od rušenja državnih institucija i realizacije SANU Memoranduma kako bi pokazao nefunkcionalnost BiH i njenih institucija, a jačao entitetske institucije da bi u nekom konačnom cilju stvorio pravni okvir za secesiju dijela BiH.

No, očito da u ovom političkom pritisku kojem svjedočimo prethodnih nekoliko dana i najavu nekih članica EU da će slijediti Njemačku kao što su Nizozemska i Belgija su dale određene efekte i naravno posljednja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta vezano za pitanje državne imovine, sve je to jedan splet i dijapazon odluka koje su barem kratkoročno prolongirale primjenu ova dva najvažnije seta zakona koja je on ranije najavljivao vezano za indirektne poreze i sistem odbrane“, kazao je Đonlagić.

Misli da on nikad neće odustati od te agende, jer je evidentno da postoji direktna konekcija sa Moskvom, postoji dug i određena obećanja data ranije te je jasno da on ostaje proruski igrač na Zapadnom Balkanu.

“U tom smislu raste i pritisak prema Srbiji i Aleksandru Vučiću nakon održanih izbora”, tvrdi Đonlagić.

„Cijenim da će EU sačekati kraj ljeta ili rani početak jeseni kako bi se formirala nova Vlada u Srbiji i onda će definitivno dati vrlo kratak rok vlasti u Srbiji da se definitivno opredijele da li će slijediti vanjsku politiku EU i uvesti sankcije Rusiji po pitanju vojne agresije na Ukrajinu ili će ostati na strani Rusije.

Cijenim da nakon uspostavljanja nove Vlade u Srbiji taj koncept i model neutralnosti se neće više moći održati, ali vidjet ćemo u narednih pola godine i naravno bit će to teška odluka za Aleksandra Vučića, ali ako želi članstvo u EU morat će odustati od pozicije neutralnosti“, dodaje.

Smatra da ipak ništa od ovoga neće utjecati na rezultat SNSD-a i Dodika na predstojećim izborima.

„Nažalost, takozvana aletrnativa u RS-u to jeste te takozvane opozicione stranke su uglavnom slijedile politiku Milorada Dodika i bili reakcija na njegovu akciju. Nije tu bilo promjene politike.“

Đonlagić poručuje da ne misli da je kraj Milorada Dodika blizu.

„Njegov kraj će biti kada ga skinu građani koji žive u RS-u i kad shvate da će oni biti koji će platiti ekonomsku cijenu njegovog političkog avanturizma i ludila u posljednjih desetak godina, a što je dobilo svoju kulminaciju nakon ruske agresije na Ukrajinu“, smatra Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.