Đonlagić obrukao Dodika: “Milorad nema pojma o centralnom bankarstvu, stabilnost KM je sada zlata vrijedna”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) kazao je da nije zadovoljan kako Centralna banka vodi monetarnu politiku. Odgovorio mu je ekonomista i državni zastupnik Dženan Đonlagić (DF).

Dodik je na konfereciji za novinare na Jahorini ponovio oštre kritike na rad Centralne banke BiH za koju je rekao da vodi pogrešnu monetarnu politiku, mimo saglasnosti i odluka Predsjedništva BiH, u čijoj je to ustavnoj nadležnosti.

“Mi nemamao instituciju koja čuva konvertibilnu marku na pravi način, a politika Centralne banke je konzervativna i katastrofalna, u službi je međunarodnih, a ne domaćih interesa.

Jedina prava monetarna politika u BiH može biti ona koja će obezbijediti da se očuva realna vrijednost KM, a ne da se ova valuta uništava vezanjem za euro”, istakao je Dodik.

On smatra da bi dobro rješenje za spas KM bio i plivajući kurs, ili vezivanje za takozvanu korpu valuta, što je poznata praksa u finansijskom svijetu, ili za zlato koje BiH nema.

Na takve navode odgovorio mu je Đonlagić kazavši da je fiksni devizni kurs i 100% pokriće u KM najvrednije što BiH sada im au trenucima ekonomskih previranja.

“Milorad Dodik nema pojma o centralnom bankarstvu.

Model monetarne politike u režimu fiksnog deviznog kursa i 100% pokrića KM je najvrijednije što sada imamo kada svjetska ekonomija klizi ka galopirajućoj inflaciji i rastu deviznog rizika. Stabilnost KM je sada zlata vrijedna”, naglasio je Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.