Đonlagić upozorava Dodika i ekipu: “Bez odluke o privremenom finansiranju 7.000 uposlenika iz RS-a neće primiti platu”

Događaji Posljednje Vijesti

Na današnjem konsultativnom sastanku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića s članovima Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajućim klubova poslanika nisu došli predstavnici srpskih nacionalnih stranaka.

“Sastanku nažalost nisu prisustvovali predsjednici klubova stranaka koji dolaze iz bh. entiteta RS, iako smo svi očekivali njihovo prisustvo, imajući u vidu da je gospodin Dodik kao član Predsjedništva BiH jučer prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH.

Smatram, da su danas trebali prisustvovati sastanku, kako bi se dogovorili o dinamici daljeg rade najvećeg zakonodavnog organa u BiH”, rekao je Denis Zvizdić zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom doma PS BiH.

Dodao je da je sjednica trebala biti održana krajem juna pa su je prolongirali u pokušaju da nađu rješenje i otklone zastoj u radu. Podsjetio je na odredbu pravilnika da zastupnici imaju pravo i obavezu prisustvovanja sjednicama parlamenta i sjednicama nadležnih institucija.

“Mi smo se naravno danas dogovorili da ćemo sredinom septembra ogranizovati održavanje sjednice zastupničkog doma PS BiH jer na dnevnom redu imamo nekoliko važnih zakona. Posebno bi istakao pitanje budžeta institucija BiH.

To je drugi krug glasanja, amandmanska faza je završena i svi smatramo da budžet institucija mora biti i treba biti usvojen. On je trebao davno biti usvojen”, naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da ovakvim ponašanjem trpe svi građani te ako do kraja septembra ne bude donijeta odluka o privremenom finansiranju preko 7000 zaposlenih u institucija Bosne i Hercegovine iz RS neće primiti plate. Zapitao se ko je taj koji će ponijeti taj dio odgovornosti.

Nakon toga javnosti se obratio član Demokratske fronte Dženan Đonlagić i zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH.

“Budžet za 2021. godinu nije još uvijek usvojen što znači da će za isplatu svih sredstava za period oktobar/decembar 2021. biti potrebna nova odluka Vijeća ministara”, rekao je Đonlagić.

Dodao je da jedino ministar finansija i trezora može na osnovu nove odluke Vijeća ministara o privremenom finansiranju za posljednji kvartal isplatiti obaveze prema zaposlenim na državnom nivou.

“Ovo nedonošenje budžeta se pokrivalo odlukama o privremenom finansiranju za cijelu 2021 godinu i bila je pokrivena odlukama Vijeća ministara za period od 01.01 do 30.09. Ozbiljna finansijska implikacija se može desiti za posljednji kvartal tekuće godine ukoliko se nastavi bojkot funksionisanja Vijeća ministara ali i PS BiH.

Dakle ukoliko Vijeće ministara ne održi sjednicu do 30. 9 do 01.10 bit će problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH.”, zaključio je Đonlagić.

Leave your vote