in , ,

Đonlagić uputio DF-ov prijedlog Izbornog zakona, HDZ što je zatražio je ponovno rađanje Herceg-Bosne!

Dženan Đonlagić oštro reagovao na prijedlog HDZ-a

Dženan Đonlagić oštro reagovao na prijedlog HDZ-a.

Državni parlamentarac DF-a Dženan Đonlagić potvrdio je Feni da je kao član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona predao Prijedlog izmjena Izbornog zakona DF-a, a koji su kao Klub zastupnika predlagali još u februaru prošle godine.

“Cilj je otkloniti sve vrste diskriminacije građana po osnovu etničke pripadnosti, mjesta prebivališta i imati jednaku vrijednost glasa za sve”, izjavio je Đonlagić.

Kako je istakao, prijedlog je u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta i stavom Vlade Njemačke.

“Kroz predložene izmjene se provode sve presude Suda za ljudska prava iz Strazbura. To znači da svaki građanin ima pravo da se kandiduje i da bude biran. Brišu se etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a uloga Doma naroda se svodi na jasno definisana i taksativno nabrojana pitanja od vitalnog interesa”, naglasio je Đonlagić.

Ocijenio je nedopustivim cementiranje etničkog koncepta kandidiranja i glasanja na izborima, što, dodao je, nije u skladu s presudama suda iz Strazbura, koje su “naša međunarodna obaveza da bismo krenuli dalje ka Evropskoj uniji”.

“Dobro je da od danas znamo kakve prijedloge je ko dostavio i šta su ciljevi. I ako nekome do sada nije bilo jasno ko šta želi, od danas jeste. HDZ je otišao i korak dalje u etničkom cementiranju pa sada traži da se ime kandidata iz HDZ-a ugradi u Izborni zakon i Ustav Bosne i Hercegovine. Ovo što su predložili je ponovno rađanje Herceg-Bosne, projekta koji je proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom pred sudom u Hagu. Ovo ne smije i neće proći”, zaključio je u izjavi Feni predsjedavajući Kluba poslanika DF-a i član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Dženan Đonlagić.

Orginal dokumente DF-ovog prijedloga Izbornog zakona možete preuzeti na ovom LINKU.

Sven Alkalaj nema dilemu: Prijedlog ukidanja OHR će doživjeti pred Vijećem sigurnosti UN fijasko

Bakir Izetbegović uputio poruku Ji Pingu: “Još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a”