Dragan Čavić: “Ne postoji niko ko može da spori da je 9. januar dan kada je historijski uspostavljena RS”

Događaji Posljednje Vijesti

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je Srpska neosporna i međunarodno definisana ustavna činjenica u dejtonskom uređenju BiH, te da ne postoji niko ko može da spori da je 9. januar dan kada je historijski uspostavljena Republika.

Čavić je, povodom Dana Republike, poručio da će Srpska obilježavati ovaj datum bez obzira na bilo čije slaganje ili neslaganje, jer je, kako je naveo, Republika Srpska prije svega izraz jednog od tri konstitutivna naroda – srpskog naroda u BiH.

Čavić je podsjetio da od samog nastanka Republike Srpske postoji njeno osporavanje od onih, koji zajedno sa Srbima, kao konstitutivnim narodom, čine BiH.

On je dodao i da su prije dvadesetak godina mnogi bili skeptični da će Republika Srpska uopšte opstati kao suvereni dio BiH sa svojim ustavno definisanim i autentičnim pravima određenim u Aneksu četiri, odnosno Ustavu BiH.

“Ali, bez obzira na to, i ove i svih sljedećih godina, Dan Republike Srpske će se slaviti u Republici Srpskoj bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

To nije stvar sviđanja ili nesviđanja, nego stvar istorijskih činjenica i mi od toga nećemo odustati. Ne vidim nijednu političku strukturu u Republici Srpskoj koja ima drugačije mišljenje kada je u pitanju Dan Republike”, rekao je Čavić.

Čavić je napomenuo da se, osim svih političkih kvalifikacija, ove godine Dan Republike obilježava i u posebnom okruženju globalne pandemije.

“To ograničava naše mogućnosti da i ove godine manifestujemo Dan Republike na način kako to želimo – iz srca i sa ponosom”, istakao je Čavić.

Govoreći o konstantnim pritiscima na Republiku Srpsku, Čavić je naglasio da postoje turbulencije na međunarodno političkoj sceni koje su u ovom trenutku nevidljive sa stanovišta opšte borbe protiv virusa korona.

Leave your vote