Dragan Čović ima znakovitu poruku: O zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno raspravljati

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ BiH, a nakon koje se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović. Kako je poručio Čović, optimističan je glede određenih stvari, a smatra da je rasprava o zakonima koje je nametnuo Schmidt je besmisleno.

“Radili smo pripreme za lokalne izbore gdje smo usvojili neke ključne dokumente kako bi se naše smjernice definirale. Bilo je i riječi o izborima za evropski parlament, dosta dinamično u skladu sa pripremama događaja”, kazao je Čović i dodao:

“Danas će nam doći gosti linijom iz Beograda, sutra je otvaranje sajma gospodarstva i tu će biti puno predstavnika iz Hrvatske. Osnovne teme sam naznačio, a vi možete ući u detalje određenih točaka”.

Ne dijelite pretjerani optimizam u vezi svega što se dešava?

“Kada je u pitanju izborna aktivnost, optimističan sam. Kada je u pitanju naš evropski put, jako sam optimističan. Kada je u pitanju sigurnost i politički procesi naravno da će svako biti zabrinut.

Mi to možemo posmatrati sa strane i zato jedan takav odnos. Danas smo na sjednici Predsjedništva iskoristili našu proaktivnost i otvorit ćemo procese u BiH tamo gdje je došlo do zastoja, kako bi do kraja tjedna imali razgovore sa svim partnerima”, smatra Čović.

“Tu ćemo imati ključnu ulogu, to sam rekao i gospodinu Sattleru. Taj optimizam postoji. Mi nemamo druge, element sigurnosti nema drugog puta. Sve drugo je sunovrat civilizacije”, dodao je.

Na pitanje o današnjoj sjednici Skupštine Srebrenica, kazao je:

“Kada sam se otišao pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici tada sam rekao svoj stav i ne vidim zašto opet o tome razgovarati. Iskazali smo bezbroj puta naš stav. Što se tiče drugog dijela, ne znam ko je sazvao sastanak, niko me nije zvao, pozivam da se dogovori sastanak i sjede negdje. Tu ćemo biti do kraja proaktivni”.

“Insistirat ćemo na usvajanju Izbornog zakona, Zakona o sudu u Vijeću ministara.

Raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno, već sam to rekao. Ja se ne bih time više bavio i davao neku drugu dimenziju. Vjerujem da nas ima dovoljno da vodimo procese u pravom smjeru”, ističe Čović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.