Dragan Čović nakon sastanka sa Trojkom u Mostaru poslao poruke, evo šta je poručio: “Razgovarali smo o programu, ali i dalje ćemo razgovarati sa drugima”

Nakon što su predstavnici stranaka Trojke stigli su Mostar na početak zvaničnih pregovora sa HDZ-om BiH o formiranju vlasti implementacijom izbornih rezultata, razgovore je komentirao predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Čović je istakao kako su stranke danas počele sa službenim procesom razgovora koji se bavi prepoznavanjem potrebe da se popune parlamentarne praznine.

“Danas smo razgovarali na način sa smo analizirali tu većinu na svim razinama.

Kroz zastupnički, građanski dio i onaj u domovima naroda kako bi dobili onu legitimnost u predstavljanju jednog i drugog naroda. Da razgovaramo primarno o onome što jeste naš ključni zadatak.

Razgovarali smo o koaliciji, programskom osnovu kao ključu svega i iznijeli smo jedan detalje, a to je da u tom programskom dijelu prije svega imamo euroatlanski dio, vanjsku politiku i da dalje ne ulazim u detalje, drugi dio funkcioniranje pravne države, da ovo postane siguran prostor sa pravnog aspekta i treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt onoga sto bi se radilo.

Znamo da su ti aspekti dominantno podijeljeni između kantonalnog i federalnog nivoa”, istakao je Čović.

Najavio je da će se do kraja iduće sedmice pokušati iskristalizirati okvir pogramskog djelovanja nakon čega će slijediti razgovor o potencijalnom kadriranju i osvježavanju segmenta vlasti.

“Rekao sam da će naša politika biti takva da trebamo otprilike imati balans između dama i gospode, da želimo popuniti sve prostore BiH, da možemo pustiti izvršnoj vlasti da program koji donesemo bude osnovna smjernica za njihov rad.

Ono što nismo imali u zadnje četiri godine, da Vijeće ministara predlaže rješenja i da znamo da ima jedan koalicijski potencijal da to sve iznese. Ako izvršna vlast nešto predloži da znamo da smo partneri koji neće glasati samo od sjednice do sjednice.

Razgovarat ćemo svi sa svakim još uvijek, ali bi trebali danas dogovoriti o dinamici, vremenskom okviru. Napravit ćemo jedan tim koji će razgovarati o sadržaju dokumenta.

Rokovi ističu, vlast bi htjeli imati do kraja ove godine kako bi otpočeli sa normalnim radom, a i rokovi nas sad obavezuju po Izbornom zakonu BiH”, poručio je Čović – prenosi Klix.ba.

Istakao je da su predstavnici stranaka vodili korektne razgovore.

“Držimo do uvažavanja i da je važno da izgradimo povjerenje. Od mene ćete čuti samo ono što smo zajednički usaglasili”, poručio je Čović.

Komentirao je i dogovore za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

“Što se tiče nivoa BiH, a to se odnosi i na Izborni zakon, o tome nismo danas uopće razgovarali.
Konaković dobro zna kako smo ranije i u kojem pravcu razgovarali, a kad je u pitanju treći partner što se tiče Vijeća ministara, kazali ste kakav je rezultat SNSD-a.

Imat ćemo razgovore sa njima za sedam dana, a isto će načelo biti, programsko. Tada će morati tri strane to uskladiti”, zaključio je predsjednik HDZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.