Dragan Čović ne odustaje, evo čega se sada dosjetio: HDZ traži da Parlament FBiH usvoji Deklaraciju koja potvrđuje načela Washingtonskog sporazuma

Klub zastupnika HDZ BiH-HNS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je hitan zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje sjednice sa prijedlogom da se usvoji Deklaracija o provedbi Ustava BiH, FBiH, presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić uputio je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću zahtjev za hitnu dopunu dnevnog reda današnje sjednice.

U prijedlogu Deklaracije navedeno je se “potvrđuje privrženost načelima i ciljevima izraženim Washingtonskim sporazumom i Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH koji su osigurali mir i sigurnost” te pozdravlja uloga medijatora i partnera iz međunarodne zajednice koji su pokrenuli proces “novog dijaloga i rješenja temeljnih pitanja o unutarnjem zakonodavstvu i političkom sistemu BiH” – prenosi Klix.

Jasno je svakako, da najavljenim izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH se ne bi mijenjao politički sistem BiH već samo jednog njenog dijela, budući da RS niko ne spominje.

Tamo izgleda niko nije “konstitutivan” i nije potrebno štititi prava onih koji su nakon rata na tom prostoru postali manjina.

U prijedlogu Deklaracije istaknuto je i da predlagatelji podsjećaju na sporazum iz Brisela od 1. oktobra 2013. godine unutar kojega je navedeno da “metoda izbora dva člana Predsjedništva iz FBIH treba spriječiti nametanje rezultata izbora bilo kojem od konstitutivnih naroda, te da jedan narod neće drugome birati političke predstavnike”.

Deklaracija bi trebala biti usvojena “uvažavajući temeljne odredbe Ustavotvorne skupštine FBiH od 30. marta 1994. godine na kojoj je usvojen Ustav FBiH na konstituirajućoj sjednici kojom je implementiran međunarodni sporazum”.

Klub HDZ-a u Parlamentu FBiH predlaže zastupnicima da donesu Deklaraciju kojom pozivaju sve relevantne političke i međunarodne predstavnike i političke subjekte na svim nivoima vlasti u BiH da provode presude Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava te da se one “međusobno ne isključuju”.

Pozvali su HDZ-ovci i da Parlament FBiH potvrdi kako je “konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje temelj Dejtonskog sporazuma”.

Dodali su da bilo kakvi pokušaji “derogiranja konstitutivnosti” znače rušenje ustavnog poretka.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.