Dragan Čović o diplomatskom skandalu u Sarajevu: Plenković je poslao vrlo jasnu poruku o legitimnosti članova Predsjedništva BiH

Lider HDZ-a Dragan Čović prokomentarisao je diplomatski skandal koji se odigrao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kada je premijer Hrvatske Andrej Plenković odbio da prisustvuje sastanku čiji je domaćin bio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Na pitanje novinara RTL-a da li podržava Plenkovića u tome što nije otišao u Predsjedništvo BiH i što je na taj način izbjegao susret s Komšićem, odgovorio je da ne smatra da je Plenković izbjegao susret s Komšićem.

“On je poslao vrlo jasnu poruku legitimnosti članova Predsjedništva. Mi, naime, imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva. O tome sam govorio i pred predsjednikom Evropske komisije premijerom Rutteom i naravno pred Andrejem (Plenkovićem) i to je bila odlična prigoda jer jedan od naših uvjeta, od četrnaest onih koji nam trebaju da bi otvorili vrata EU, je izborni zakon. I nema veće ugroze integriteta izbornog procesa kad netko zloupotrijebi takav glas”, naveo je Čović.

Stava je da ovakav potez ne može ugroziti odnose BiH i Hrvatske već će ih dodatno osnažiti.

“Ovo što radi gospodin Andrej Plenković ima apsolutnu potporu u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Čović.

Naveo je da BiH može i mora ispuniti sve obaveze do marta kako bi otvorila pregovore s Evropskom unijom.

“Moramo puno toga napraviti u kratkom vremenu i biti vjerodostojni. Nažalost, mi smo dosad vični nešto dogovoriti pa sutra promijeniti svoj stav, ali privedeno je sve kraju i bio bi veliki luksuz ili avantura ne dobiti ovo otvaranje pregovora”, istakao je.

Upitan da li je u procesu postizanja dogovora lider SNSD-a Milorad Dodik smetnja, odgovorio je da Dodik nije smetnja te je podsjetio da je on bio domaćin zadnjeg sastanka.

“I bio je najkonstruktivniji da usvojimo sve, i proračun i Zakon o sukobu interesa i Zakon o sprečavanju pranja novca, terorizma i da ne nabrajam sve druge zakone. Mislim da je on bio do kraja konstruktivan”, zaključio je Čović.

Nakon povratka u Zagreb premijer Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je svoju odluku da ne prisustvuje sastanku evropskih predstavnika sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, zbog predsjedavajućeg Željka Komšića.

“Ja čak mislim da je dobro da se to dogodilo danas kada smo došli u zajedničku posjetu Sarajevu. Pa da sama ta činjenica se dodatno osvjesti kod naših partnera, kod predsjednice Evropske komisije i kod nizozemskog premijera. Oni su to itekako razumjeli, ja sam to prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sad je vjerovatno i njihovim saradnicima veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata”, rekao je Plenković.

Ponovio je stav da za hrvatsku vladu Željko Komšić nije “legitimno” izabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata, dodavši da on nije izabran većinskom voljom Hrvata.

“Ta činjenica je za nas ogromna prepreka. On nije ovdje primljen od kad sam ja predsjednik Vlade niti jedan put. Niti smo mi posjetili njega i ovaj put, niti smo to učinili 2023., niti 2021. godine. Naš stav je u tom smislu konzistentan “, rekao je Plenković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.