Dragan Čović poslao znakovite poruke: Poruke iz RS-a smatram neprihvatljivim i neprimjerenim, moramo naći sklad

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović osudio je današnje izjave predsjednika RS Milorada Dodika, u kojima je najavio da će nastaviti sa udarima na državu.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je jučer donio odluku o poništavanju zakona koje je donijela NSRS, a koje se tiču nepoštivanja odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Međutim, Dodik je poručio danas da to neće poštovati te da nastavljaju sa realizacijom neustavnih i separatističkih zakona.

Čović se danas oglasio nakon Dodikovih izjava na Kozari kazavši kako to nije način na koji će BiH moći funkcionisati.

“Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske.

Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekao je Čović.

Ono što ga posebno interesuje je provedba zaključaka o usvajanju paketa reformskih zakona s ciljem napretka na putu ka EU.

To je dogovoreno i na sastanku u Konjicu, međutim problematično je što Dodik usvajanje cijelog paketa uslovljava uvođenjem nacionalne zastupljenosti u Ustavni sud.

“Hitno se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 KP na EU putu naše domovine”, poručio je Čović.

Podsjetimo, Dodik je danas nastavio sa prijetnjama.

Glede jučerašnjih odkuku, Milorad Dodik je rekao da Republika Srpska nastavlja da ide svojim putem i kako je rekao, da djeluje ustavno.

“Ja ću potpisati zakone onog trenutka kad dođu u moju kancelariju”, rekao je on ponavljajući da RS nema namjeru da odustane od svoje ustavne pozicije.

“Ja znam da su oni to sperili da Milorada Dodika nekako skembaju i stave u zatvor”, rekao je najavljući naredne korake.

“Ako bude pritisaka vjerujemo da do kraja godine bi RS mogla imati referendum na kojem bi mogla odlučivati o svojim daljim statusima. Republika Srpska neće trpiti protektorat i ambasadore Amerike i Velike Britanije i neizabranog građanina Šmita i političko Sarajevo”, rekao je Dodik danas.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.