Dragan Čović se javio iz Brisela: “Jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis, o tome treba raspravljati”

Uoči Drugog političkog foruma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji se održava u Briselu pod predsjedanjem europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija, predsjednik HDZ-a i HNS-a u BiH Dragan Čović rekao je da će bh. zvaničnici pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost. Kako je naveo, sutra će biti održano više sastanaka, najprije s predsjednicima stranaka koje čine poziciju u vlasti, pa iza toga sastanak sa svim parlamentarcima, klubovima, a zatim i sastanak sa svim predstavnicima kantonalnih vlada.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u decembru taj proces proglasi pozitivnim.

Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa.

Ja sam optimističan”, dodao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usuglašeni stavovi na razini Federacije BiH, a najavio je za ujutro sastanak s predstavnicima SNSD-a.

Kako je istakao, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Bruxellesa.

Govoreći o stavu Vlade Nizozemske koja se odlučno protivi otvaranju pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji, sve dok se ne pokaže nužan stupanj usklađenosti s kriterijima Europske unije, Čović je rekao da treba biti krajnje ozbiljan.

“Nizozemska, Njemačka i Francuska imaju određene podatke kada je u pitanju priča o proširenju BiH, ali i područje Balkana, odnosno Jugoistočne Europe.

Uvjeren sam, ako uradimo pravi korak, da ćemo na neki način stvoriti ambijent da i te zemlje prihvate otvaranje pregovaračkog procesa”, smatra Čović.

S druge strane, on ističe da pregovarački proces ne znači konačan cilj.

“Tek trebamo ući u razgovore o bezbroj resora, zakonskih rješenja koje treba prilagoditi potrebama europskih standarda.

Mislim da je i dalje do nas.

Ne treba raspravljati o tome ima li netko iz bilo koje EU zemlje drugi pogled, nego jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis i dogovoriti neke stvari koje su ključne i koje uvažavaju sve specifičnosti BiH.

Ako to budemo u stanju uraditi, onda mi se čini da imamo o čemu pričati”, zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BIH Dragan Čović u izjavi za Fenu.

Podsjećamo, zvaničnici s više nivoavlasti u BiH prisustvovat će Drugom političkom forumu koji predstavlja novu političku platformu između EU u BiH, a na kojoj se trebaju dalje iskristalizirati konkretni zadaci za državu, entitete i kantoni kada je riječ o sustavnom radu BiH na njenom putu ka članstvu u EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.