Dragan Čović se oglasio nakon bruke i sramote sa akcizama u Parlamentu BiH: “Bakir Izetbegović nije došao, nismo imali entitetsku većinu”

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović obratio se danas medijima nakon što je završena sjednica ovog Doma, a na kojoj nije po hitnoj proceduri razmatran prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama.

Čović je kazao da nakon rasprave nije bilo entitetske većine, a da se Izetbegović nije ni pojavio na sjednici.

“Mislio sam da ćemo taj posao završiti danas u žurnoj proceduri, nismo imali entitetsku većinu, a poslovnički obzirom da gospodin Izbegović nije bio nazočan na sjednici, nismo se mogli usaglasiti kao Kolegij, nismo se mogli usaglasiti oko entitetskog glasanja kako bi to bilo poslovnički usaglašeno”, kazao je Čović.

Na pitanje kada će biti održana sjednica o ukidanju akciza, Čović je rekao kako je “sada to stvar Kolegija koji će se usaglasiti”.

“Da li će to uraditi danas ili kada, to je pitanje kako se možemo nas trojica usaglasiti. Mi smo dogovorili dnevni red za redovitu sjednicu Doma naroda koja je zakazana za 24. i na tom dnevnom redu trebale su biti sve točke dnevnog reda koje su formalno prošle procedure Zastupničkog doma i inicijative kolega.

Naravno da samo htjeli staviti i zaključak Kolegija da raspravimo o prijedlogu izmjena svih zakona koji se tiču fiskalne problematike i to smo poslali Vijeću ministara.

Mi već brutalno kršimo puno zakona jer nemamo usvojen globalni fiskalni okvir. Ako se do sjednice 24. ne desi dogovor kolegija, onda ćemo ovo uvrstiti na tu sjednicu”, rekao je Čović dodavši kako se nada da će Vijeće ministara to dostaviti.

Razlog Izetbegovićevog nedolaska nije mu poznat – prenosi N1.

“Obaviješten sam samo da će kasniti”, dodao je Čović.

Poručio je kako je HDZ glasao za žurno razmatranje ovog Prijedloga.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.