Dragan Čović se oglasio nakon razgovora sa Christianom Schmidtom: “Žao mi je što se Bosna i Hercegovina doživljava kao zemlja koja nema dovoljno domaće snage da provede reforme”

Pored mnogobrojnih političara koji su  održali sastanak sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i lider HDZ-a Dragan Čović je razgovarao sa njim o mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je na svom Twitter nalogu potvrdio da se sastao sa visokim predstavnikom, napisavši da mu je u razgovoru “ponovio da je jednakost i nediskriminacija tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana od najveće važnosti”.

Istaknuo je i da mu je žao što BiH ovo pitanje ne može riješiti unutrašnjim dogovorom.

“Žao mi je što se Bosna i Hercegovina doživljava kao zemlja koja nema dovoljno domaće snage da provede reforme”, napisao je Čović na Twitteru.

Podsjećamo, danas je Schmidt obavio konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka, a u javnosti se špekuliše kako visoki predstavnik BiH razmatra mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona po želji HDZ-a.

Konsultacije su održane i sa liderom DF-a i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Iz kabineta Željka Komšića je saopćeno sljedeće:

“Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa,

koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju dr. Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH”, navedeno je na kraju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.