Dragan Čović se “ukazao”, pravi se kao da se ništa nije desilo: “Izbori su zakazani za drugi oktobar i njih će biti, ne vidim zašto ih ne bi bilo”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas je komentarisao izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića, za kojeg je kazao “da on sam vidi kako mu je vrijeme istaklo”.

Zasmetale su Čoviću Izetbegovićeve izjave oko političkog uređenja Bosne i Hercegovina.

– Izetbegović o manjinama već dugo priča i vidi da mu je isteklo vrijeme po puno elemenata vođenja politike kako je on vodi.

U zadnjih nekoliko dana sam intenzivno razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i rekao sam im da je pokušaj prikrivanja građanskog uređenja u unitarnoj BiH najbolji put da se BiH sruši, rekao je Čović.

On kaže da iza građanskog uređenja krije vizija “vladanja Bosnom i Hercegovinom”, i to onih koji zagovaraju takvo političko uređenje.

– To je brutalna izmjena sadašnjeg Ustava BiH. Kada Hrvati govore da će izvršiti nekakav preustroj BiH onda je to antidejtonsko djelovanje.

A kada se govori o građanskom uređenju, a svi vidimo šta se krije iza toga kroz komentare onih koji su uključeni u tu kampanju, jasno se vidi da je njihova vizija vladanje Bosnom i Hercegovinom, kazao je on.

Osvrnuo se Čović i na Izetbegovićeve izjave o političkom partnerstvu Hrvata i Bošnjaka. Kaže da je kontradiktorno u jednoj rečenici pozivati na partnerstvo, a onda u drugoj Hrvate nazivati manjinom.

– Moram biti iskren, u jednoj izjavi koja ima deset rečenica vidjet ćete mnogo kontradiktornosti.

U jednoj rečenici vas pozove na partnerstvo, a onda vam pošalje poruku da ste manjina i da nemate pravo na neke vaše stvari, ističe Čović.

Komentarisao je Čović i priču oko održavanja Općih izbora, te je rekao da će izbora biti 2. oktobra.

– Izbori su zakazani za 2. oktobar i njih će biti, ne vidim zašto ih ne bi bilo. Mi ćemo dati puni doprinos da budemo pripravni i da ubjedljivo dobijemo izbore.

Uvjeren sam da ćemo imati bolje rezultat nego na prošlim izborima koje smo ocijenili kao najbolje, poručio je on.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.