Dragan Čović upitan o izjavama Milorada Dodika, evo šta je poručio: “Bosna i Hercegovina je domovina Hrvata i oni će raditi na njenoj izgradnji”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u, te da će “Hrvati biti predvodnici toga procesa” nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

“Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti.

Bez obzira na to što bi neko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović u Mostaru upitan o najavi entitetskog predsjednika, inače partnera HDZ-a BiH, da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim dužnosnicima iz reda srpskog naroda u BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu saradnju.

Na konferenciji u Banjaluci, koju je održao zajedno sa svojom bliskom saradnicom, predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

“Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje”, rekao je Čović.

Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, no istodobno je naveo kako ova zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

“Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza”, rekao je.

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a, te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.

“Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju”, istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata, te da će oni “snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda” – prenosi Radio Sarajevo.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.