Draško Stanivuković i Mario Kordić stigli u Sarajevo: Prošetali Baščaršijom s Baerbock i Karić…

Povodom posjete šefice njemačke diplomatije Annalene Baerbock u Sarajevo su danas stigli i gradonačelnici Banje Luke i Mostara Draško Stanivuković i Mario Kordić.

Oni su u društvu kolegice gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i njemačke ministrice prošetali starogradskim ulicama Sarajeva te posjetili vjerske objekte i zanatske radnje na Baščaršiji kao i Galeriju 11/07/95 (Muzej Srebrenice).

Baerbock je na poklon dobila fildžane i džezvu za kafu. Interesantno, nekoliko puta je zastala i porazgovarala s građanima.

U svojoj prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini Baerbock se danas sastala s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, članovima Predsjedništva BiH, a zatim je posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH i OHR, gdje je razgovarala s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Nakon toga je razgovarala s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić u Vijećnici, nakon čega su se skupa zaputile u laganu šetnju Baščaršijom. Time će biti završena cjelodnevna posjeta njemačke ministrice našoj zemlji.

U nastavku balkanske turnere Baerbock putuje u Beograd i Prištinu.

Njemačka ministrica održala je niz sastanaka s bh. zvaničnicima tokom današnje posjete Bosni i Hercegovini na kojima je prenijela stavove njemačke vlade.

Svoju posjetu glavnom gradu BiH Baerbock je zabilježila i nizom storyja, koje je objavila na društvenoj mreži instagram i na kojima je zabilježila najvažnije trenutke.

Posebno je zanimljiv story nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH. Poruka koja stoji uz fotografiju sastanka sa Dodikom, Džaferovićem i Komšićem ne ostavlja mjesta sumnji opredjeljenju Njemačke da osigura mir i stabilnost u BiH, ali i da kazni one koji to narušavaju.

“Kao najvećem bilateralnom donatoru Bosne i Hercegovine, jasno nam je da ćemo podržati samo one koji su posvećeni jačanju zemlje”, napisala je Baerbock u opisu fotografije sa sastanka u Predsjedništvu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.