Draško Stanivuković otkrio sve o odnosu sa Nebojšom Vukanovićem: “Izmišljaju mi afere jer nisam kriminalac”

Događaji Posljednje Vijesti

Kakve god okolnosti bile, moj prijatelj i saborac Nebojša Vukanović ima moju neupitnu podršku, poručio je Stanivuković nakon novih varnica.

Smatram da treba napraviti što širi front političkih organizacija, nevladinog sektora i istaknutih pojedinaca. Moramo biti iznad političkih stranaka. Nije sve u partijskoj knjižici. Moramo da napravimo građanski otpor, bunt, prkos. Moramo sabrati sve moralne i umne kapacitete.

Ovo je u razgovoru za Oslobođenje rekao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

U KAKVIM STE SADA ODNOSIMA SA NEBOJŠOM VUKANOVIĆEM?

U dobrim. Razumijem sve emocije i nezadovoljstvo koje svi osjećamo. Ova borba iscrpi svakoga od nas. Vrlo je teško ostati sabran, pribran, strpljiv i trpljiv. Imam veliku podršku stranke i saradnika, pa se ipak ponekad osjećam usamljenim. U jednom sam frontu koji je banjolučki, Vukanović je u Hercegovini i ponekad iz ovog rova nisam uspio da ispratim sve bitke koje je Nebojša vodio. Što ne znači da u budućnosti neću moći to da uradim.
Kakve god okolnosti bile, moj prijatelj i saborac Nebojša Vukanović ima moju neupitnu podršku. Ne želim da o nekome mijenjam mišljenje na osnovu dva ili tri događaja. Ako postoje neke razlike, bolje da se definišu ove godine, nego naredne. Moramo sljedeće godine da budemo jedinstveni.

DA LI JE TO OBJAVA KANDIDATURE NA NAREDNIM OPŠTIM IZBORIMA?

– Nemam takav plan. Sve svoje kapacitete i ljudske resurse staviću na raspolaganje da se dese promjene. Ne znam da li ću da nosim neku od lista ili ću morati da radim na terenu. O tome će biti odlučeno konsenzusom više umnih glava. To nije nešto što ja sam mogu da odlučim.

PODRŽAVATE LI UJEDINJENJE OPOZICIONIH STRANAKA IZ RS-A I FBIH?

– Nisam o tome razmišljao. Morao bih da vidim šta bi to sve donijelo. Prvi preduslov je da napravimo jedinstvo u RS.

DA LI TO ZNAČI DA TOG JEDINSTVA NEMA?

– Potrebno je da radimo na zbližavanju. Prvih stotinu dana mandata nisam vidio ni sunca, ni rodbinu, a kamoli da sam se bavio tim stvarima.

PODRŽAVATE LI KOALICIJU SDS-A I PDP-A SA DNS-OM?

– Smatram da treba napraviti što širi front političkih organizacija, nevladinog sektora i istaknutih pojedinaca. Moramo biti iznad političkih stranaka. Nije sve u partijskoj knjižici. Moramo da napravimo građanski otpor, bunt, prkos. Moramo sabrati sve moralne i umne kapacitete.

DA LI VI VODITE KAMPANJU ILI GRAD?

– Obilazim mnogo lokacija. Dnevno imam 10, 12 sastanaka. Ovo je javna ustanova. Ja sam na tim fotografijama na sastancima i sa ljudima i svaka ta fotografija ima poruku. Kada smo došli biciklom na posao, poručili smo da mijenjamo navike. Kada dođem u neku ulicu, to znači da će ona biti asfaltirana. Iza svake fotografije se kriju poruka i rješenja.

Saradnici mi kažu da imam mnogo aktivnosti, ali mnogo zaostajemo i mnogo posla mora da se uradi. Vodim grad, ali vođenje grada je istovremeno i vođenje kampanje. Da sam odlučio da vodim privatnu firmu, ne bih se morao ovoliko fotografisati.

DA LI STE KRITIKOVANI ZBOG BUBICE KOJA SE NAŠLA NA REVERU SAKOA ZA VRIJEME SASTANKA SA PREDSJEDNIKOM SRBIJE?

– Nisam, to je izmišljena afera. Mene ne mogu da optuže za kriminal, krađu, korupciju i nepotizam, pa mi kače to. Moraju nešto da izmisle. Zašto se niko iz kabineta predsjednika Srbije nije oglasio o tome? Kad je bila afera ikona, Rusija se direktno oglasila o tome. Nisam se ni oglašavao povodom toga. Ubrzo ću govoriti o onim projektima koje će Banja Luka raditi sa Srbijom.
Koliko je to bio uspješan sastanak, svjedoče projekti koje smo dogovorili tada.
Ovo je prvi put da Srbija ima priliku da čuje i nekoga drugog. Željeli su da kažu kako je sve što sam predložio loše. Predložio sam školu u Adi, a oni su rekli: Nemojte, to je blizu Vrbanje, tamo ima mnogo Bošnjaka. Predložio sam most u Česmi, a oni su rekli: Nemojte, to ćemo mi. Predsjednik Srbije je rekao da će Srbija pomoći ono što predloži gradonačelnik.

NA SASTANKU SA AMBASADOROM RUSIJE BILI STE OBUČENI MIMO DIPLOMATSKOG PROTOKOLA, ŠTO JE U JEDNOM DIJELU OZNAČENO KAO DIPLOMATSKI SKANDAL. ZAŠTO NISTE BILI OBUČENI U SKLADU SA DIPLOMATSKIM PROTOKOLOM?

– I to je izmišljeno. Ambasada Rusije će otvoriti kancelariju u Banjoj Luci i pomoći će nam oko mnogo toga. Ja sam po mnogim stvarima drugačiji, pa i po oblačenju. Dodik i ostali odijela kupuju iz budžeta, ja odijela plaćam sam. Oblačim se shodno vremenu i godinama. Nisam klasičan političar po mnogim segmentima, pa ni po tome.

LJETNA TERASA KAJAKA I DALJE STOJI IAKO STE NAJAVILI NJENO RUŠENJE. DA LI ĆE I KADA ONA BITI SRUŠENA?

– Sve smo uradili što smo mogli da uradimo. Ministarstvo treba da kaže šta dalje. Pokazali su sklonost ka pojedincu, a ne ka sistemu. To je nelegalno sagrađen objekat na našoj lokaciji. Izdali smo nalog za rušenje, potom je upućena žalba, a odluka po žalbi je na Ministarstvu za prostorno uređenje. Ne postoji nijedna mogućnost da Ministarstvo odgovori pozitivno na žalbu porodice Radišić.

Kad Ministarstvo ocijeni žalbu kao neosnovanu, slijedi rušenje. Ako bude odgovor do kraja maja, rušićemo u junu. Ako bude u prvoj polovini juna, možemo u drugoj. Grad je uradio sve. Imamo firme koje su se prijavile, odnosno firme koje neće odustati od tendera.

Oslobođenje

Leave your vote