Draško Stanivuković svjedočio na suđenju protiv Dragana Lukača

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke danas je u svojstvu svjedoka oštećenog svjedočio na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču.

Stanivuković se danas morao pojaviti na sudu jer je bila izdata naredba o njegovom dovođenju na Sud, u protivnom bi ga privela sudska policija – javlja Buka.

“Protiv ministra je podignuta optužnica. Radi se o svom onim spornim događajima od prije tri godine. Borio sam se za istinu i pravdu sa jedne strane a sa druge da zauvijek nestane nasilje a pogotovo kada pričamo o tome da će ministar unutrašnjih poslova biti taj koji će to nasilje da sije i da prezentuje tu silu u javnosti ” rekao je Stanivuković nakon svjedočenja.

Stanivuković je rekao da je tražio da institucije rade svoj posao, a da je podizanje optužnice protiv Lukača dokaz da je istina na njegovoj strani.

“Ne želim da govorim o sebi i da se predstavljam kao žrtva, iako je to bio težak period i za mene i moju porodicu koja je sve gledala.

To je breme koje ja nosim. Ovo nije priča o meni i pomalo se osjećam nelagodno sa aspekta da sudovi rade svoj posao kada se radi o gradonačelniku, pa želim da podsjetim da su u ladicama u tužilaštvima predmeti nerasvjetljenih ubistava, aferama visoke korupcije i kriminala, o aferi „kiseonik“ i o mnogi drugi o kojima i ja čekam pravdu i istinu” – rekao je Stanivuković.

Stanivuković je istakao da je posvjedočio o svim aspektima događaja koji je predmet suđenja i još jednom pozvao pravosudne institucije da se bave predmetima nerasvjetljenih ubistava, kriminalom u vrijeme pandemije virusa korona, te aferi „kiseonik“

On je odbio naknadu nematerijalne štete.

Podsjetimo, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je u aprilu 2021. godine optužnicu protiv Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS zbog ugrožavanja sigurnosti tadašnjeg narodnog poslanika Draška Stanivukovića.

Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu u Banjoj Luci na potvrđivanje koji je istu potvrdio u maju iste godine.

Prema navodima iz optužnice, ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim ga udario otvorenom šakom po licu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Lukaču prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički je tada nasrnuo na Stanivukovića, a u to vrijeme narodnog poslanika PDP-a, u skupštinskoj sali za vrijeme posebne sjednice NSRS.

Lukač je nakon incidenta rekao da ga je Stanivuković provocirao cijeli dan.

“Prišao je i mom mjestu i došlo je do fizičkog kontakta. Došao je do moje govornice, prijeteći, unio mi se u facu. Ne znam šta je imao kod sebe i koju namjeru je imao. Odgurnuo sam ga od sebe.

Izvinjavam se svim narodnim poslanicima i javnosti koja je to gledala, jer ovo nije primjereno Narodnoj skupštini”, rekao je tada ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.