Društvene mreže “gore” nakon obraćanja visokog predstavnika Christiana Schmidta pred britanskim parlamentarcima: “Otvoreno laže, ne zaslužuje dužnost koju obavlja”

Nije nedostajalo ni kometara brojnih građana Bosne i Hercegovine koji već mjesecima kritikuju Christiana Schmidta iako on uporno tvrdi da ima podršku dobrog dijela javnosti. Koje javnosti Schmidte? Koje?!?

Pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva održano je danas, 30. januara, saslušanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Schmidt je odgovarao na pitanja britanskih parlamentaraca – uglavnom nedorečeno i neprecizno. Nakon saslušanja uslijedile su brojne kritike na društvenim mrežama.

Jasmin Mujanović, politolog sa univerziteta York u Sjedinjenjim Američkim Državama, kazao je da “Schmidt otvoreno laže”.

“Schmidt otvoreno laže Donjem domu Britanskog parlamenta o tome kada je od hrvatske vlade primio orden Ante Stračevića”, napisao je Mujanović i dodao kako Schmidt nije primio orden 2012. godine kako je on to rekao pred britanskim parlamentarcima, već da postoji snimak koji potvrđuje da je Schmidt preuzeo orden u januaru 2020. godine, da bi kasnije, u decembru iste godine, procurila informacija da je on novi kandidat za visokog predstavnika u BiH.

“Evo dokaza s Facebook stranice Christiana Schmidta. 16. januar 2020. prima visoku počast od hrvatske vlade.

Čista laž kada je izravno upitan od strane parlamentarke Alicia Kearns o zabrinutosti u vezi sa sukobom interesa”, naveo je Mujanović.

Nedžad Ahatović, politički i vojni analitičar iz Sarajeva, osvrnuo se na tvrdnje visokog predstavnika o ruskom utjecaju u BiH.

“Predsjedavajuća Odbora za Vanjsku politiku Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (Alicia Kearns, op. SB) zna više o ruskom uticaju u BiH od Schmidta.

Skreće mu pažnju na Noćne Vukove, a samo što zaplakao nije kad ga je pitala zašto nije vratio orden Ante Starčevića Hrvatskoj kada su ga optužili da favorizira HDZ. Njemačka se samo bruka”, poručio je Ahatović.

Univerzitetski profesor iz Zenice i bivši ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić smatra da je Schmidtov današnji nastup potvrda da on ne zaslužuje poziciju visokog predstavnika.

“Prema onome što je rekao pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije Christian Schmidt ne zaslužuje odgovornu dužnost koju obavlja. Prikrivao je probleme, umanjivao ih, navijao za susjede, prebacivao odgovornost, ljutio se…”, napisao je Kozlić,

Nije nedostajalo ni kometara brojnih građana Bosne i Hercegovine koji već mjesecima kritikuju Christiana Schmidta iako on tvrdi da ima podršku dobrog dijela javnosti. Koje javnosti Schmidte? Koje?!?

Podsjetimo, Schmidt se danas obratio pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Velike Britanije, a više detalja o tome čitajte na linkovima koji su priloženi ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.