Državni parlamentarac Milan Dunović poručuje: “Nazvao bih najskupljom u historiji BiH ekskurziju na Drugi politički forum Evropske unije i Bosne i Hercegovine”

Bruxelles je bio domaćin Drugog političkog foruma Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Predsjedavajuća Vijeća ministara izjavila je da je napravljen značajan iskorak te kako očekuje da BiH do kraja godine dobije konačan datum otvaranja pregovora s Evropskom unijom. O tome kolike su realne šanse da se to i desi, ali i o ostalim temama, govorio je Milan Dunović, državni zastupnik, bivši potpredsjednik Federacije BiH.

“Forum bih nazvao najskupljom ekskurzijom u historiji BiH.

Mnogi su tamo prvi put i ja sam dobio poziv.

Nisam otišao.

Ocijenio sam da je način organizacije neozbiljan jer smo svi koji smo šefovi klubova dobili poziv prije manje od sedam dana.

Mislim da optimizam predsjedavajuće Vijeća ministara ne treba previše komentarisati. Evo kraj je godine vrlo brzo i svi ćemo biti svjedoci da to što je izjavila nije tačno. Taj optimizam je zasnovan na ničemu. Prilikom organizovanja ovakvih sastanaka, vidjeli smo da se uporno govori da su bili pozvani svi nivoi vlasti.

Članovi Predsjedništva nisu imali tu mogućnost da na tom forumu govore, a zapravo je Predsjedništvo jedina institucija koja je zadužena za vanjsku politiku države.

Imali smo varijantu da premijeri kantona u BiH govore o vanjskoj politici BiH.

Svi znamo to je nešto o čemu se govori sedam godina, da je mehanizam koordinacije takav da kantoni donose odluke prilikom pristupanja EU.

Sa ovakvim uređenjem ne možemo postati članica EU”, naglasio je Dunović.

Milorad Dodik je rekao kako s partnerima u vlasti u BiH ima ozbiljne zastoje. Do njih je došlo onda kada je došlo i pitanje Ustavnog suda. Poznat zahtjev odranije, izbacivanje stranih sudija, da Apelaciono vijeće ima sjedište u Banjoj Luci… Dunović se osvrnuo na to vidimo li već blokade i hoće li “Trojka” udovoljiti ovim Dodikovim zahtjevima.

“Nada umire zadnja.

Nadam se da ćemo što prije postati država EU, da ćemo živjeti u velikoj porodici gdje postoji vladavina prava, gdje su svi građani jednaki pred zakonom…

Međutim, mi trenutno nismo jednaki pred zakonom.

Nismo svi jednaki pred Izbornim zakonom. Ti isti optimistični političari nas ubjeđuju da presude Evropskog suda narušavaju ovo blagostanje u kojem živimo. To su potpune besmislice.

SNSD ima jednu zacrtanu politiku i na putu ostvarivanja svojih ciljeva ulaže ogroman napor. Sa druge strane stola imate Trojku koja ne ulaže napore da te političke ciljeve SNSD-a, od kojih je jedan osamostaljivanje RS-a, Trojka ne ulaže dovoljno napora da te političke ciljeve političkim sredstvima spriječi.

‘Trojka’ je pasivno učestvovala u vlasti i ispunjavala želje SNSD-u i HDZ-u i predstavljali građanima u BiH kao dijalog. To nije dijalog, a niti kompromisi koji su realni”, govori Dunović.

Na Sudu Bosne i Hercegovine odgođen je početak suđenja Miloradu Dodiku.

Odbijen je zahtjev odbrane za premještanje postupka u banjalučki Osnovni sud.

“Rak rana bh. društva je pravosudni sistem.

Ukoliko Dodik bude osuđen za ono za šta se tereti može biti pet godina ili uslovna kazna. Dodik koristi pozornicu ispred Suda BiH i pokušava ponovo napraviti razdvajanje nadležnosti.

To je jedna od tema za koju se ‘Trojka’ ne bori”, istakao je Dunović u emisiji “7PLUS” Hayat TV-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.