Državni parlamentarac Zlatko Miletić ne želi da čeka, uputio akt Christianu Schmidtu: Traži hitnu zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine

Pokret Za nove generacije (ZNG) zatražio je od Ureda visokog predstavnika u BiH i svih nadležnih institucija da zaštite ustavnost Bosne i Hercegovine.

Zlatko Miletić poduzeo prvi korak

Tim povodom, zvaničnik ZNG-a Zlatko Miletić poduzeo je prvi korak te je uputio akt prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Dok se drugi bave populizmom i ne čine nikakve konkretne poteze koji su u skladu sa pozicijama koje obnašaju, naš Zlatko Miletić poduzima prve konkretne poteze sa ciljem očuvanja ustavnosti BiH.

Uputio je zvanični akt prema Uredu visokog predstavnika sa ciljem zaštite Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u BiH”, saopćeno.

Naglašeno je kako je pokret Za nove generacije u potpunosti protiv bilo kakvog rušenja ustavnosti BiH.

“Napominjemo javnost da je naš kolega Zlatko Miletić u više navrata podnosio krivične prijave protiv osoba koje narušavaju ustavnost Bosne i Hercegovine, ali da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek ne čini ništa po tom pitanju”, navedeno je.

U svom obraćanju, ZNG je pozvao i Tužilaštvo BiH da poduzme aktivnosti u skladu sa zakonom.

“Pozivamo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da po službenoj dužnosti

i na osnovu Člana VI/3. tačka a) Ustava zatraži pokretanje ocjene ustavnosti odluke Narodne Skupštine Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine

i na taj način zaštiti potpisani Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine koji je proizišao iz ovoga sporazuma.

Reakcija svih nadležnih institucija je potrebna odmah i bez ikakvog odlaganja, a sa ciljem potpune zaštite ustavnosti Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvih kalkulacija”, zaključeno je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.