Dugogodišnji dopisnik iz Washingtona Ivica Puljić direktno i bez uvijanja: “Amerikanci su zaigrali na jednu novu varijantu”

Amerikanci su zaigrali na jednu novu varijantu, u odnosu na proteklih 30-ak godina, i ne vidim da je taj pristup uspješan, rekao je Puljić. Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, izjavio je kako je lično dosta kritičan prema administraciji američkog predsjednika Josepha Bidena i njihovom odnosu prema Zapadu i Balkanu. Na konstataciju kako je javnost u BiH dolaskom Bidena na mjesto predsjednika SAD-a očekivala konkretniju reakciju i odgovor na secesionističku politiku, u prvom redu predsjednika RS Milorada Dodika, Puljić kaže kako je SAD u odnosu na EU ipak učinila nešto.

-Slušajte, ja sam dosta kritičan prema Bidenovoj administraciji kada su u pitanju Zapad i Balkan, ili Bosna i Hercegovina. Ali stvar je u tome da Amerikanci ne mogu skloniti Dodika. Dva puta su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, dok EU nije učinila ništa, istakao je Puljić za Oslobođenje i O Kanal.

Naglašava kako su Sjedinjene države na Balkanu pokušale primijeniti novu taktiku koja, čini se, nije baš tako uspješna. Riječ je, konkretno, o pristupu prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

-Amerikanci su zaigrali na jednu novu varijantu, u odnosu na proteklih 30-ak godina, i ne vidim da je taj pristup uspješan. Oni su se oslonili dosta na pokušaj da Vučića, kao glavnog igrača u regiji, ili kako se ovdje kaže, glavnog ometača razvoja demokracije, da ga na neki način uzmu iz ruskog zagrljaja i da ga EU uzme u svoj zagrljaj, gdje onda ne bi mogao činiti ono što čini.

I automatski bi se po njihovom mišljenju popravila situacija i s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Međutim, ne uspijevaju shvatiti da nasjedaju vrlo naivno na ono što im Aleksandar Vučić nudi.

To su njegove riječi, a ono što radi je u potpunoj suprotnosti i on u potpunosti surađuje s Vladimirom Putinom. Malo možete primijetiti posljednjih nekoliko dana da je Američka ambasada u Sarajevu imala jedan drugačiji ton kada je upitan Izborni zakon i mislim da će to doći na svoje mjesto, kazao je Puljić.

S ozbirom da Donald Trump ističe najozbiljniju kandidaturu za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u SAD-u, i da će mu protivnik vjerovatno biti upravo Biden, Puljića su pitali koja je opcija bolja za našu zemlju.

Dugogodišnji bh. novinar nije imao dilemu i jasno je rekao da smatra kako bi za BiH, Balkan, ali i cijeli svijet bilo veoma loše da budući predsjednik SAD-a bude Donald Trump.

-Uspoređivati Bidena i Trumpa se naravno može, iako su ljudi u BiH nezadovoljni sa Bidenom, zbog njegove potpore Netanyahuu, rekao bih ne toliko Netanjahuu, koliko Izraelu u bjesomučnim bombardiranjima Gaze,

što je sa humanitarne strane doista neprihvatljivo, ali ukoliko Trump postane američki predsjednik, morate znati da će on biti vrlo blizak Putinu, da će biti blizak Vučiću, da već ima ljude koji rade na terenu već nekoliko godina, koji će biti povezani s desničarima, među koje će se strpati i Vučić i Dodik i sva ta klika oko Orbana kao predvodnika jedne takve struje, a opet sve blisko Putinu.

Ja bih apsolutno navijao za Bidena u odnosu na Trumpa jer ukoliko Trump dođe na vlast, prvo ćemo ovdje vidjeti uvođenje jedne diktature autokracije, to će se sve kasnije proširiti na cijeli svijet i naravno imat će odraze na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, istakao je sagovornik.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.