Džaferović direktan nakon britanskih sankcija za Dodika i Cvijanović: “EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da su sankcije Vlade Velike Britanije, danas uvedene Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, sasvim opravdane te je pozvao i države članice EU da samostalno urade isto.

“Odluka Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske predstavlja opravdanu odluku. Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reaguje kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS”, rekao je Džaferović.

Dodao je da je su čitavim nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

“Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju ovu agresiju”, smatra Džaferović.

Pozdravio je britanske sankcije i pozvao i države članice Evropske unije da uvedu sankcije vlastima RS-a, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

“Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus po ovome pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica, te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede”, zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.