Šefik Džaferović javno “otvorio karte”: Ni Komšić ni ja nismo naivni, Dodik je napravio incident jer mu se nije svidjela odluka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju javnosti nakon današnje sjednice te institucije kazao je, u kontekstu poruka Milorada Dodika, da BiH nije, niti može biti neutralna po pitanju Ukrajine.

On je na početku obraćanja kazao kako Dodik traži način da njega i Željka Komšića optuži za neodržavanje sjednice.
“Sat prije sjednice smo primili prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci. Poznata je Dodikova priča o korištenju rezervi Centralne banke. To se tako ne radi. Prijedlog ima jednu stranicu teksta i jednu stranicu obrazloženja”, istakao je Džaferović.

Prema Džaferovićevoj izjavi, Dodik je potom tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini i zauzimanju stava o dešavanjima u toj zemlji.

“To je bio pokušaj da nas uvuče u raspravu o nečemu što je BiH ranije riješila. Mi već imamo stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu. BiH već postupa po tim stavovima. Cilj mu je bio da nas uvuče u raspravu o tome, da kasnije kroz raspravu predloži nešto i da bi se glasalo o tome. On bi bio za, mi protiv i njemu bi to bilo dovoljno da BiH ima stav”, kazao je Džaferović.

Naglasio je da BiH nije neutralna te da je ona uz sav civilizirani svijet.

“Mi imamo strategije vanjske politike i to poštujemo. Imamo i obavezali smo se na provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ako neko hoće izmjenu naše strategije i politike, onda mora pripremiti materijal, precizno definirati prijedlog i onda to staviti na raspravu i glasanje”, kaže Džaferović – prenosi Klix.

Na kraju je pozvao Dodika da ne pravi probleme.

“Pozivam Dodika da ne pravi probleme u BiH, on je taj koji to radi. Neka poštuje Ustav i okrene se konstruktivnom radu. Ni Komšić ni ja nismo naivni, znamo šta znači ovakvo Dodikovo ponašanje. On je napravio incident. Dobio je demokratsku odluku da se nešto ne uvrštava na dnevni red i onda je napustio sjednicu”, zaključio je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.