Džaferović nakon odluke Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti: Dodik je u više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje mir…

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH reagovao je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koji je donio odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS. Odluku je pozdravio i istaknuo da je ova odluka OHR-a važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje.

“Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze”, istaknuo je Džaferović.

Visoki predstavnik je ovu odluku donio, dodaje Džaferović, u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti.

“Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu”, zaključuje Džaferović.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini donio je danas odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.