Džaferović “udario” žestoko na antibosanske snage: Odluka Schmidta iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) smatra da je visoki predstavnik Christian Schmidt bio primoran da nametne odluku o finansiranju izbora.

Istakao je da ga je na to primoralo, kako je naveo, manipulantsko ponašanje HDZ-a te zvaničnika ove stranke, ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande.

“HDZ je proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, što je očigledno i radio proteklih sedmica. Manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode sa posebnom odlukom i budžetom”, konstatovao je Džaferović.

Napomenuo je da je Bevanda jučer, 6. juna, predložio neprovodivu odluku, a to je da se 9,7 miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) usmjeri ka Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za provođenje izbora. Ocijenio je da je to bila još jedna prepreka za održavanje izbora.

Pozdravio je Schmidtovu odluku te je istakao da bi HDZ u suprotnom, kako je naglasio, osporio osnovno demokratsko pravo građana – neodržavanje izbora bi Bosnu i Hercegovinu dovelo u još veću krizu. Džaferović je poručio da to niko nema pravo da radi.

Istakao je i to što je odlukom visokog predstavnika trajno omogućeno finansiranje svakih narednih izbora.

“Odluku će biti potrebno analizirati, ali je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija. Upravo je to uloga visokog predstavnika, da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem.

Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno”, zaključio je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik DF-a je ranije danas izjavio da odluka predstavlja “pobjedu bosanskog političkog faktora”. Odluku su pozdravili i u SDA i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjećamo, visoki predstavnik je danas nametnuo odluku o finansiranju predstojećih Općih izbora. Njome je osigurano 12,5 miliona KM potrebnih da Centralna izborna komisija (CIK) provede izbore. Time je okončana višemjesečna politička igra kojom je HDZ pokušavao onemogućiti provođenje izbora, a zbog toga što još nije promijenjen Izborni zakon u skladu s njegovim zahtjevom o “legitimnom predstavljanju”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.