Dženan Čišija, ugledni Bosanac iz Parlamenta Švedske otkrio koga favorizira na izborima u BiH: “Ja kao prognanik iz RS-a otvoreno podržavam “Pokret za državu””

Denis Begić i Dženan Čišija delegati su novog saziva Parlamenta Švedske, a upravo zbog toga naš portal Bhdijaspora.net vam donosi razgovore s njima uoči izbora koji će se održati drugog oktobra.

I Begić i Čišija su socijaldemokrati, porijeklom iz istog grada – Bosanske Gradiške.

Čišiji je ovo prvi mandat u sazivu Parlamenta Kraljevine Švedske, a Begić je izabran po drugi put.

Činjenica je da itekako raste utjecaj bh. dijaspore u brojnim snažnim evropskim zemljama. Podsjetit ćemo i da su u njemački Bundestag izabrani Adis Ahmetović, Jasminka Hostert, a tu je i Boris Mijatović koji se također itekako bori za BiH.

Snažna je bh. dijaspora i Austriji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, SAD, a o tome će portal Bhdijaspora.net sve više pisati narednih mjeseci i godina.

Čišija je u razgovoru za Bhdijaspora.net izrazio nadu da će sa svojim kolegom u Parlamentu uspjeti pomoći BiH.

“Denis Begić iz Erebra i ja iz Geteborga smo socijaldemokrati i članovi novog saziva Parlamenta Kraljevine Švedske.

Nažalost stranke lijevog centra izgubile su većinu za formiranje nove vlade i naša do sada odlična premijerka Magdalena Andersson ponudila je ostavku. Na desnim partijama je sad odgovornost da pokušaju formirati vladu”, istakao je Čišija na početku razgovora za Bhdijaspora.net.

Naglasio je važnost uloge Bosanaca koji žive van domovine. Njihov utjecaj je rasprostranjen širom planete na svim meridijanima.

“Ono što želim poručiti je da Denis i ja, iako sada sa suženim mogućnostima bez pristupa izvršnoj vlasti, ipak nastavljamo graditi mostove kako između švedskih i bosanskohercegovačkih institucija, tako i među ljudima u Švedskoj i Bosni i Hercegovini.

Dijaspora je sa svojim potencijalima ključna za demokratski i ekonomski razvoj moderne europske Bosne i Hercegovine, a mi u Švedskoj smo zaista primjerno integrirani, natprosječno obrazovani i utjecajni u švedskom društvu, te stoga možemo pomoći”, smatra naš sagovornik.

Najavio je da će on i Begić dati sve od sebe da pomognu Bosni i Hercegovini te da domovinu odbrane od nasrtaja destruktivnih politika.

“U proljeće 2023. Švedska će šest mjeseci predsjedavati Vijećem Europske Unije.

Denis i ja ćemo učiniti ono što je potrebno da skrenemo pažnju na destruktivne poteze iz susjedstva prema BiH, pa i iz par manje demokratski razvijenih članica EU koje inače per capita najviše koriste razvojne fondove i financijsku pomoć uplaćenu od strane bogatih članica EU.

Bosna i Hercegovina zaslužuje i mora dobiti ispravan tretman od strane EU kao država slobodnih i jednakih građana. Vrijeme plemenskih zajednica i miletskog sistema mora ostati prošlost”, kategoričan je Čišija.

Osvrnuo se i na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini i otvoreno nam je otkrio koga favorizira i zašto.

“Što se tiče izbora u BiH ja kao prognanik iz RS-a otvoreno podržavam “Pokret za državu” i njihove kandidate, a posebno moje prijatelje Banjalučane Edina Osmančevića i Emira Vižlina koji su kandidati za Narodnu skupštinu RS-a, te Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva iz RS.

Uskoro na portalu Bhdijaspora.net čitajte i intervju sa Denisom Begićem koji je po drugi put izabran u Parlament Kraljevine Švedske.

A.S.M./M.M (Bhdijaspora.net)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.