Dženan Đonlagić nedvosmisleno upozorava: “Isplate iz državnog budžeta više neće biti moguće od novembra”

Bez odluke Vijeća ministara BiH, a čiju sjednicu saziva predsjedavajući Zoran Tegeltija, nijedna novčana obaveza, koja će nastati od 1. oktobra, već od novembra neće moći biti plaćena iz budžeta institucija BiH!

Potcrtava to u izjavi za Klix.ba Dženan Đonlagić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, govoreći o tome šta će se dešavati nakon 30. septembra, kada istekne trenutna odluka o privremenom finansiranju.

Podsjetimo, zbog opstrukcija koje u državnim institucijama provode predstavnici iz RS, donošenje nove odluke o privremenom finansiranju je kranje neizvjesno te je, između ostalog, upitna i isplata plata državnim službenicima.

Đonlagić podsjeća da primjena privremene osnove u praksi znači da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog ministarstva finansija, svojom odlukom omogućava tzv. privremeno finansiranje.

“Razlika u odnosu na entitetske budžete, kada privremeno finansiranje može trajati do 31.3., na nivou institucija BiH, privremeno finansiranje ide, po Ustavu, cijelu fiskalnu godinu”, kaže Đonlagić.

Kako potcrtava, za provođenje navedene ustavne odredbe neophodna je odluka o privremenom finansiranju Vijeća ministara BiH, koja se donosi četiri puta godišnje.

“Prema mom mišljenju, sada je vrlo izvjesno da ukoliko Vijeće ministara BiH ne donese odluku za period 1.10. – 31.12.2021., sve isplate iz državnog budžeta početkom novembra se neće moći izvršiti. Jedini automatizam je servisiranje vanjskog duga i međunarodnih obaveza države”, kaže Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.