Ekonomski analitičar Faruk Hadžić javno upozorio: “RS mora izdvojiti više za dug, a Bošnjaci moraju izabrati ministra finansija, a ne ministra vanjskih poslova”

Faruk Hadžić, magistar ekonomskih nauka i makroekonomski analitičar, za FACE je govorio o neophodnoj zakonskoj regulativi u vezi sa postizanjem stabilne finansijske situacije u Bosni i Hercegovini i mogućnosti povišice minimalnih plata. Pogledajte ovu detaljnu ekonomsku analizu stanja u BiH i saznajte pravu istinu. Kakva nas budućnost čeka?!

Objavljeno je njegovo gostovanje na Face TV. Emisiju je uređivao i vodio Admir Salihović.

“U Travniku je pokrenuta digitalna revolucija”, naglašava Hadžić.

“Neke cijene se neće nikad vratiti na stari nivo, a to su frizerske usluge, restoranske, pekare…

Vlada je ograničila trgovce koliko će prodati! Treba se napraviti dogovorna intervencija!

Inflacija se može oboriti ako se svi u lancu dogovore da smanje cijenu, ali tu mora biti i Vlada koja će omogućiti benefit! U FBiH trebaju razmisliti o mjerama! Hitno provesti reformu fiskalnog okvira!

Postojeći ne omogućava daljnja zaposlenja! Nismo u posljednje četiri godine imali masovan skok u broju radnika koji plaćaju porez, ali je rastao broj poreskih prihoda! Na veću platu se obraćunavaju veći doprinosi – državi to odgovara!

Imate na jednoj strani vage prihode, koji se oporezuju, a na drugoj možemo raspodijeliti što smo prikupili! Sve to što kupimo na jednoj strani raspodjeljujemo! RS mora izdvojiti više za dug, a manje za sve ostalo!

Dolazimo do situacije da nemamo više novog masovnog zaposlenja! Da to imamo, imali bismo daleko razvijeniji ekonomski sistem! Radnik treba imati više, a država se mora odreći poreskih prihoda! Zaustavit ćemo na taj način odlazak mladih! Moramo promijeniti fiskalni okvir i dati radniku veću platu!

Minimalna plata ne smije biti ekonomsko nego političko pitanje! Fiskalni sistem se ne može preko noći promijeniti! Mora se prvo promijeniti fiskalni okvir da bi se povećala plata! Povećati platu, ali spustiti doprinose!

Na hiljadu maraka koje radnik ima, on će imati 1700 bruto platu! Moramo se odlučiti šta je minimalna plata! Treba raščistiti da bismo znali šta je konačni prijedlog zakona!

Minimalna plata mora rasti; možda bude neko bajpasko rješenje! Nije više pitanje možemo li – moramo! Ako to ne uradimo, ostat ćemo bez radne snage!

Penzije će ove godine na godišnjem nivou iznositi tri milijarde i 150 miliona! Da nije bilo inflacije, penzije ne bi rasle, ne bi se mogle uskladiti! Ako se realna plata poveća, onda se može i priuštiti realan broj cijena; tako ćemo možda i pobijediti inflaciju!

U fiskalni zakon bih napisao da se pod hitno smanje porezi! Mora se uvesti digitalizacija! Općina Travnik to je nedavno uradila!

Pokazali su da se to može uraditi! Imate platformu gdje je moguće registrovati obrt u Travniku! Pokazali smo da lokalna zajednica, poput Travnika, može samo ako želi!

U Travniku je pokrenuta digitalna revolucija! Mislim da će se sada pokrenuti razmišljanje: ‘Ako može Travnik, što ne mogu i ja…!’

Propustili smo prvi val inflacije koji je napuhao budžete – dolazi recesija! Reforma nam dolazi u najgore vrijeme, a mi je moramo sprovesti! Vlada će se morati žrtvovati, da ne bismo kasnije imali još veću žrtvu!

Ako se ne sprovede, nećemo imati više dovoljan broj radnika! Sljedeće godine možemo očekivati rast penzija u rangu do pet posto! Znam da će penzioneri biti nezadovoljni!

Država se odriče dijela doprinosa koji ide radniku; ako se postave preveliki apetiti od strane sindikata, neće nijedan zakon proći… onda smo tek napravili problem!

Onda ćemo se dovesti u situaciju da će nam biroi samo statistički biti puni, jer radnika nema – morat ćemo ih uvesti! Doći ćemo u situaciju da će političari morati donijeti političku odluku!

Nemamo dovoljan broj radnika! Firma će doći u dilemu da li će dizati plate radnicima koji su ostali tu… eto nam opet inflacije!

Kao što mi naseljavamo Njemačku, da li će građani nekih drugih država naseljavati BiH?! Prije petnaest godina trebalo je krenuti sa prenatalitetnim mjerama, mi sada krećemo…

Moraju se donijeti politički teške, bolne odluke! Ako ništa ne uradimo, za dvadeset godina ćemo imati situaciju da će u BiH živjeti potpuno novi konstitutivni narodi!

Došli smo do zida! Reformu fiskalnog sistema moramo provesti, htjeli ili ne htjeli! Do kraja godine zakon mora ući u parlamentarnu proceduru!

U decembru ako zakoni dođu na dnevni red i kaže se ‘od 1. 7. stupaju na snagu’, Vlada FBiH ima odličan manevarski prostor! Nalagerovat će se dovoljno novca i, uz malo sreće, na kraju godine se može biti na nuli, bez zaduženja!

Za penzije će nam trebati minimalno trista miliona sljedeće godine! Pare za akcize nisu nestale, otišle su u budžet! To je po zakonu! Para ima više nego što je dovoljno! Ne zavaravajmo se! Ovu godinu završavamo sa osam milijardi više u odnosu na 2021. godinu!

Da bošnjačka garnitura ima ministra finansija u Vijeću ministara, bilo bi sve drugačije! Predstavnici srpskog naroda imaju pravo veta! Bošnjaci moraju izabrati ministra finansija, a ne ministra vanjskih poslova!

Dolazi nezgodno vrijeme; svi se moraju uozbiljiti, posebno u FBiH! Da smo proveli reformu poreskog sistema prošle godine, bila bi drugačija situacija! Nije ni sad kasno, ali je puno teže! Potrošili smo pet godina u narativu!”, naveo je između ostalog Hadžić.

Pogledajte njegovo gostovanje na Face TV. Emisiju je uređivao i vodio Admir Salihović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.