Ekspert za Balkan Janusz Bugajski o dešavanjima u BiH: Što se više Dodik bude zalagao za secesiju, Washington će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta BiH

– Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti ili zanemarivanja – kaže u razgovoru za Danas Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestowna iz Washingtona i stručnjak za Balkan, komentarišući to što je i Srbija na kraju pozvana na Samit za demokratiju koji 9. i 10. decembra organizuje predsjednik SAD Joe Biden.

Bugajski dodaje da su Srbija i Kosovo pozvane djelimično i zato da “pokažu da mogu da napreduju u svojim bilateralnim odnosima uporedo sa demokratskim razvojem.

Učešće Srbije na Samitu, također, pokazuje da zemlja pripada transatlantskoj zajednici, a ne ruskoj imperijalnoj Euroaziji”.

U toku intervjua, Bugajski se osvrnuo i na podatke Međunarodnog instituta za sigurnost iz Beograda koji je saopćio da će SAD u januaru uvesti sankcije pojedincima sa Balkana na osnovu akta Magnitskog.

Kako oni navode, sankcije će biti uvedene dijelu političke i poslovne zajednice u Srbiji, RS, Crnoj Gori i na Kosovu.

Na pitanje da li se može pretpostaviti ko je na tom spisku, Bugajski je istakao da nijedno ime nije javno objavljeno.

– Nijedno ime nije javno objavljeno, ali ako se prikupi dovoljno dokaza, onda bi ova inicijativa mogla da ukaže na političare i biznismene umiješane u korupciju velikih razmjera, organizirani kriminal ili represiju u prošlosti i ratne zločine.

Sankcije bi mogle da obuhvate zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u bankama na Zapadu i zapljenu imovine u Sjedinjenim Državama.

Odgovornost za kriminalne i destabilizujuće aktivnosti bi trebalo da pomogne razvoju vladavine prava i pluralističke demokratije u svakoj balkanskoj državi – rekao je Bugajski.

Bugajski se osvrnuo i na to da li su SAD konačno spremne da ulože dovoljno političkog kapitala za stabilizaciju BiH na duge staze?

– Da bi uložile dovoljno političkog i diplomatskog kapitala za trajnu stabilizaciju BiH, SAD ne bi trebale samo da se zalažu za izbornu reformu, već i za velike ustavne promjene i smanjenje, neutralizaciju ili eliminaciju paralizirajućeg sistema dva entiteta.

Trenutno ne vidim tako potpunu posvećenost, ali paradoksalno što se više Milorad Dodik i krugovi oko njega budu zalagali za secesiju, Washington će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne.

Za kraj, Bugajski se osvrnuo i na to hoće li nova njemačka vlada konačno zauzeti proaktivniji odnos prema vlastima u Srbiji i kakav odnos Berlina možemo očekivati prema Moskvi?

– Ne vidim neke veće promjene u njemačkoj politici prema Balkanu. Berlin i EU u cjelini teško da će zauzeti oštriji pristup prema vladi u Srbiji bez američkog vođstva.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.