Ekspert za državnu imovinu upozorava: “Presudno je da Schmidt u narednih osam dana reaguje i spriječi rasparčavanje državne imovine”

Predsjednica RS Željka Cvijanović danas je potpisala ukaz o proglašenju Zakona o nepokretnoj imovini RS-a. Povodom toga oglasio se i ekspert za pitanje državne imovine Muharem Cero, koji je upozorio da Christian Schmidt mora hitno reagovati u narednih osam dana.

“Danas je Republika Srpska krenula dalje. Visoki predstavnik je reagovao saopćenjem i podcrtao da očekuje da odmah bude povučen Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Vlasti RS-a su krenule dalje. Izjava visokog predstavnika upućuje na mogućnost djelovanja na način što bi on primijenio, ukoliko ne dođe do povlačenja zakona, odnosno Bonskih ovlasti”, rekao je Cero za Klix.ba.

Reakcija Christiana Schmidta?

Dodao je da nije siguran da bi takva reakcija Christiana Schmidta ima utjecaja na RS i da bi u konačnici rezultirala da se takav zakon stavi van snage.

“Ukoliko uistinu dođe do realizacije jasno je da se mijenja ustavnopravni karakter Bosne i Hercegovine, što je i konačan cilj ove priče i da se BiH svodi na, kako je to Dodik vrlo često govorio, na državnu zajednicu po modelu Srbije i Crne Gore”, smatra Cero.

Ističe da Dodik teži disoluciji zemlje, a ne secesiji, jer disolucija je pravno nenasilan čin u karakteru “državne zajednice” kako Dodik nastoji predstaviti BiH.

“Čini mi se da Schmidt nije prilagodio svoju terapiju dijagnozi koja nastaje ovim činom. O čemu se radi? Zakon stupa na snagu osam dana po njegovom objavljivanju. Predsjednica Cvijanović ga je danas svojim ukazom potpisala i njegova primjena će vjerovatno u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana biti objavljena u elektronskom ili nekom drugom obliku u Službenom glasniku RS-a”, istakao je Cero.

Dodao je da prava “terapija” koju očekuje i koja bi mogla biti efikasna jeste ciljanje

“Zakon se efektuira preko Republičke uprave za imovinsko pravne i geodetske poslove. Dakle, zakon ukoliko ne bude proglašen ništavnim i stupi na snagu on može biti zaustavljen jedino, isključivo i samo u Republičkoj upravi za imovinsko pravne i geodetske poslove. Dakle, slijedi knjiženje državne imovine na Republiku Srpsku, javnih dobara i svega onoga što podrazumijeva spomenuti zakon se efektuira u Rugipu”, rekao je Cero.

“Preventivno djelovanje jedini ispravan potez”

On smatra da prave sankcije i mjere bi u preventivnom smislu trebalo da se odnose na prvu osobu i ljude zadužene za primjenu zakona u Republičkoj upravi za imovinsko pravne i geodetske poslove i u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

“Ovim putem bez sujete,  predlažem visokom predstavniku da svojim odlukama upozori da će odgovorna lica u RS-u za provođenje ovog neustavnog zakona biti sankcionisana i da time onemogući efektuiranje ovog zakona. Što ne znači da se dalji postupak ne može voditi”, smatra Cero.

Ističe da je u ovom trenutku preventivno djelovanje jedini ispravan potez.

“Ako bi se zakon aktivirao osmi dan, imovina će se knjižiti u Republičkoj upravi za imovinsko-pravne i geodetske poslove. Potrebno je da se presječe lanac između potencijalnog i mogućeg stupanja zakona na snagu i njegovog provođenja. To je preventivno djelovanje, a sve ostalo je izvan roka od osam dana”, rekao je Cero.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.