Eksperti traže smjenu visokog predstavnika Christiana Schmidta, njemački mediji otkrili detalje

Grupa bivših diplomata zahtijeva od Odbora za vanjske poslove Bundestaga da se Christian Schmidt smijeni sa funkcije visokog predstavnika.

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan zahtijeva opoziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

Oni u pismu upućenom Odboru za vanjske poslove Bundestaga, koje je dostupno Spiegelu, optužuju političara CSU-a da je nanio “trajnu štetu” mirovnom procesu u BiH i ugledu Savezne Republike Njemačke, piše Spiegel, prenosi Deutsche welle.

Od njegovog imenovanja 2021. godine, Schmidt je svojim djelovanjem podsticao nacionalističke snage i štitio one “koji rade na potkopavanju i uništavanju države”, pišu autori ovog dokumenta.

Tako je, kako piše još u pismu, Schmidt svojim nametanjem izmjena Izbornog zakona dozvolio hrvatskoj vladi da ga instrumentalizuje.

Schmidt autorima pisma spočitava “čiste laži”

Osim toga, citirajući dijelove pisma njemačkih eksperata, Schmidt se tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva uslikao ispred zastave ukinute hrvatske paradržave (Herceg-Bosne op. ur.) te odboru britanskog parlamenta dao netačne informacije o ordenu koji je dobio od Hrvatske.

Autori pisma, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji OHR-a, pozivaju da se učini “sve što je neophodno” za njegovo razrješenje.

Schmidt je pak, odbacio te optužbe i optužio autore pisma da iznose dijelom “čiste laži”.

Odbor za vanjske poslove Bundestaga momentalno ispituje ove navode i citira političara SPD-a, dodaje Spiegel i predsjednika navedenog odbora Michaela Rotha.

“Ovo pismo je za mene povod da pozovem Christiana Schmidta na razgovor o navedenim optužbama sa nadležnim kolegama u Odboru za vanjske poslove”, kazao je.

Schmidt se, prema Rothovim riječima, ponudio da iznese svoj stav u vezi tih kritika, a Roth je pozdravio njegovu odluku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.