Elmedin Konaković: “Bakir Izetbegović ima kratak rok da pokaže da nije kriv za propast revizije presude protiv Srbije”

Imenovanje Nevenke Tromp kao počasne građanske KS izazvao je niz reakcija i negodovanja s obzirom na tvrdnje da je ona autorica izvještaja koji negira genocid u Srebrenici.

Ova tema je dalje potakla i priču da Srbija nije osuđena za genocid te činjenicu da BiH još uvijek nije uložila zahtjev za reviziju ove presude, a tim povodom se oglasio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković stao je u odbranu Nevenke Tromp koja je preksinoć proglašena počasnom građankom Kantona Sarajevo.

Prije toga je Udruženje svjedoka i žrtava genocida strogo osudilo ovu odluku, tvrdeći da je Nevenka Tromp autorica izvještaja koji je korišten za negiranje genocida u Srebrenici.

Konaković je napisao je da je pročitao sporni izvještaj i da “u dijelu koji je pisala Tromp nema ni slova sumnje o njenom stavu o genocidu i učešću Srbije u agresiji na BiH”.

Upitni izvještaj

“Čitao sam taj sporni izvještaj, dio koji je pisala Tromp, i nema i slova sumnje o njenom stavu o genocidu i učešću Srbije u agresiji.

Naprotiv, mnogo je učinila da se ta istina objelodani i ogolila politiku krvnika Miloševića”, napisao je Konaković.

Tromp je prije nekoliko dana prokomentirala odluku o dodijeli priznanja Skupštine KS, a koji je predložila Vlada KS.

Tom prilikom, Tromp je rekla da je 2007. donijeta presuda kojom je izrečeno da Srbija nije spriječila genocid i da nije odgovorna za genocid.

Od te godine, BiH ima pravo da pripremi reviziju te odluke, koja je propala, prema tvrdnjama Trompove, zbog Bakira Izetbegovića.

Na to se osvrnuo i Konaković iznijevši niz tvrdnji, gdje je ujedno napisao da je revizija presude pitanje “našeg opstanka, naše časti, ponosa, naših žrtava i naše budućnosti”.

“Tektonski je poremećaj na Balkanu činjenica da zemlja koja je planirala, komandovala, izvršila agresiju na BiH nije za to odgovarala.

Hiljade dokaza, imena, sastanci, naredbe, sve javnosti dostupno, a na sudu naša strana nije uspjela dokazati umješanost Srbije.

Srbije koja i danas progoni branitelje Bosne i Hercegovine montiranim optužnicama. Bakir Izetbegović ima kratak rok da dokazima, argumentima, papirima pokaže da sve ovo nije istina. Neće pomoći piskaranja medija koje plaća našim, javnim novcem.

Bakir Izetbegović ima kratak rok da dokazima, argumentima, papirima pokaže da sve ovo nije istina”, napisao je Konaković.

Dodao je i da pitanje revizije presude BiH protiv Srbije i njenog učešće u agresiji nije predizborna, već suštinska i životna tema i da neće stati dok se ne sazna cijela istina.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.