Elmedin Konaković gostujući u Beogradu javno priznao: “Iznenađen sam burnom reakcijom iz RS-a”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas u Beogradu kako ne smatra da je prekršio Ustav time što je ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju dao upute o načinu glasanja u UN-u, iako za to nije postojao konsenzus u Predsjedništvu BiH.

“Moje kolege iz Predsjedništva (Željko Komšić i Denis Bećirović) gledamo na jedan način, moja kolegica (Cvijanović) predsjednik RS-a Milorad Dodik gledaju na drugi način.

I upravo je to test za nas.

Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomjerati naprijed.

A ako shvatimo te razlike, mislim da ćemo se brzo pomjerati”, rekao je Konaković.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Konaković je kazao kako je “iznenađen burnom reakcijom predstavnika Republike Srpske” te istakao kako njegova uputa proizlazi iz poštivanja obveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU.

“Između nekoliko propisa koji nas obavezuju da, s jedne strane potpuno pratimo vanjsku politiku na osnovu stavova Predsjedništva i drugih propisa, te obaveza zbog kandidatskog statusa,

a o kom se Predsjedništvo izjašnjavalo, ne mislim da bi nam razlika trebalo biti dramatičan problem”, rekao je Konaković.

Podsjećamo, Dodik je komentirao jučerašnje glasanje BiH u UN-u o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju.

“Instrukcijom ministra vanjskih poslova BiH o načinu glasanja u UN-u prekršen je Ustav jer takvu instrukciju nije mogao donijeti ministar bez odluke Predsjedništva BiH. U BiH nije usaglašen stav po pitanju sukoba u Ukrajini, te je iz tog razloga BiH u UN-u bila obavezna da bude uzdržana”, napisao je Dodik.

Također, i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je kritički dopis ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću u vezi sa uputama koje se šalju diplomatsko-konzularnoj mreži naše države.

ČITAJTE I OVO: Elmedin Konaković se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, evo zaključaka…

“Kako ste se Vašim dopisom od 22. februra 2023. godine oglušili o stav Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH od Ministarstva vanjskih poslova zahtijeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva”, navodi se u dopisu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.